За Цената на Обединена Европа

Европа и ЕС
Едно интересно клипче, което един приятел​ ми прати вчера ме накара да се замисля в малко по-различна посока, а именно за корелацията между културните различия в Европа и опитите за единна монетарна и данъчна политика и защо мисля, че този подход е обречен на провал.

Гръкът не е германец, нито французин или ирландец, защото Европа не е хомогенна и няма да бъде. Причината е много проста – различна ценностна система, манталитет и най-общо казано това, което прави едни хора щастливи, не прави други хора такива. Мисля лесно можете да си дадете сметка за това дори и на локално ниво.

Ако все още вярвате, че хората са различни, то дайте си сметка, че ЕС в този си вид не е нищо повече от утопия. В клипа по-горе, което гледахте има пример с пенсионирането, но то пропуска един момент – различната средна продължителност на живота. Така например средната продължителност на живота в България е около 72 години, а на този в Германия – около 80 години.

Това резонно води до въпроса колко живот има един пенсионер в Германия и колко в България? Въпросът е наложен от простото желание за изравняване на абсолютните стойности при пенсионната възраст, вместо относителните такива, които биха били доста по адекватни и справедливи.

В Германия пенсионната възраст е 67 години, което значи, че след пенсиониране на човек му остават 13 години. В България възрастта за пенсиониране е 63 и 65 години за жените и мъжете съответно (въпреки бруталната дискриминация в тази посока спрямо мъжете, защото рядко се вижда по-грозно нещо в свят, който твърди, че половете са равни, а като за капак на всичко – жените живеят средно доста повече от мъжете у нас).

С оглед на горните факти и ако усредним стойностите на жени и мъже у нас на 64 години, то един пенсионер в България има средно 8 години живот т.е. 5 години по-малко от немския пенсионер. Ето това например, считам за несправедливост в Европа, произтичаща от липса на адаптивност в главите на безумните бюрократи в Брюксел.

Пак ще повторя и факта, че това, което прави един германец щастлив не прави един българин или грък щастлив. Докато не се проумее това от бояджиите-бюрократи в Брюксел, Европа е обречена. Не можете да направите всички хора еднакви, а по думите на Брюксел те уж не искат да правят това, но с действията си показват друго.

Можете да продължите да папагалствате клишета и теории, а можете и просто да адаптирате препоръките, които се изсипват от ляво и дясно какво да се случва в Европа.

И ще завърша с един цитат от нобеловия лауреат по литература Албер Камю и неговото произведение „Митът за Сизиф“:

„Светът на котката, не е свят на мравояда!“

От критичния европеец

, , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s