Как медии като Дневник манипулират обществените нагласи

Нали знаете, че съм идиот, който обича да си губи времето с четене и анализ. Е, направих го, пак. Днес ще ви обясня как бивате манипулирани от българските медии и по-конкретно от небезизвестния титан на евтините млади меринджеи и CEO-та, които до вчера са мили чиниите в някой ресторант за бързо хранене отвъд океана, но днес видели белия свят (ах, белия свят – удрям си главата в клавиатурата в тоя момент) са голямото добро утро на нашето „гражданско общество“ – Дневник (линк няма да получат разбира се и той като гласа ми се заслужава, а не се подарява).

Благодарности на Дневник, които предоставят разкошен материал (не за първи път – писах за коментарите и как тествах тяхната „автентичност“ във Fаcebook) за това как се управляват обществените нагласи на плитко подсъзнателно ниво с PR шрихи посредством онлайн мас медии.

Пропаганда

Друго си е западната демокрация викате, друго си е „No Questions!“

Много хора не четат подобни пропагандни парцали, които базират публикуваното съдържание на малко по-високопарни думички, които са по вкуса на модните бавноразвиващи (нали така се продавам като копирайтър – знам го) – аз все пак го правя. На бас, че си мислите, че щом има малко fancy икономика, то задължително това е професионално и етично издание от висок клас – така сме устроени, работим на асоциативен принцип от обектния свят. Не сме различни да ме прощавате, иначе PR-ите щяха да умрат от глад.

Причината защо ги чета – обичам да познавам враговете си – тези на фона на останалите изразяват класическите методи и се стремят към иновации в пропагандата, което ги прави и професионално интересни за мен като копирайтър.
Направих си труда да изчета една статия, наречена „Четвъртата Световна война“ (линк пак няма да им дам).

Та какво открих в нея – да, дълга е няма как. Първо статията е избрана за препубликуване т.е. явно следва правилният начин на мислене в медии като Дневник. След което открих, цитирам:
“ Дневник я препубликува от сайта „[сайт]“, акцентите са на редакцията.“
Какво значи думата акцент в този контекст – означава визуално оформление и подчертаване на ключови за таргет аудиторията на изданието моменти. Естествено тези подчертавания и акценти не са случайно избрани, а следват логическа връзка, която отдолу подава сякаш реплики “Путин е агресор“, „Долу Русия“, „Мръсни комунисти“ и т.н.
Бележка: Участвал съм в подобен експеримент преди няколко години в НБУ – сам се изненадах, че все пак успях да открия логическа връзка между наглед нямащи нищо общо думи и понятия, благодарение на запомнянето на по-старите, показали се на екрана и навързвайки ги с новите. Изненадах се, защото бях единственият, който го направи.
Тези моменти все пак ясно биват забелязвани и от хора, които не четат редовно сайта, но реално те имат стратегическа цел ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ – да, точно това.

Ето какви са подчертаните изрази в текста (без линкове – визирам наклонен и удебелен текст т.е. визуално заковаващ вниманието в статия от 2000+ думи т.е. скучна) – вие сами преценете дали има умишлено насочване и манипулация на нагласите, или аз съм някакъв луд:

Първа точка
Това е война на Русия с Украйна
война на Путин срещу Украйна
Четвъртата световна война се води от Русия срещу останалия свят
Втора точка
не представлява и нова Студена война
Трета точка
уроците на руско-грузинската война не бяха изследвани, не бяха научени
тази руска агресия срещу Украйна не беше реакция на революцията на Майдана
Четвърта точка
Такива методи включват насилствен държавен преврат, установяване на режим на терор, изтезания и убийства на политически опоненти, фалшифициране на резултатите от избори и референдуми, създаване на пропагандна машина за промиване на мозъци
Петата точка
постепенната, но като цяло бързо протичаща политическо озападняване на страната (бел. ред. Украйна)
Украйна завинаги напуска постсъветското, ориентираното на изток, проевразийското влияние, Путин започна своята антиукраинска война
шеста точка
Тази война старателно е била планирана и подготвяна в продължение на няколко години
пропагандната война срещу Украйна бяха добавени радикални средства: масово подкупване на украински официални лица и чиновници, както и подривни действия
беше разработвана концепцията за т.нар. „Руски свят“
той не признава Украйна за суверенна държава, а я счита само за територия
На тези медали е гравиран надписът „За възвръщането на Крим. 20 февруари – 18 март 2014
След пресконференцията на 17 април 2014 г. машината на руската пропаганда премина на принципно ново равнище, а ударните й пропагандисти пристъпиха към разясняване на публиката на значението на това, което беше казано от ръководството. Един от тези пропагандисти, г-н Мамонтов, на 29 април заяви, че разгръщащата се война ще бъде „война на Русия срещу останалия свят“
враждебният на Русия Англосаксонски свят трябва да бъде разгромен, а обединената континентална Европа трябва да стане съюзник на Русия.
Седма точка
Украйна трябва да бъде или путинска или не трябва да съществува като независима страна.
Второто ниво е създаването на така наречения „Руски свят“
Западният съюз трябва да бъде разделен на два лагера
Осма точка
хибридна война, нестандартна война, неконвенционална война
енергийна война
Девета точка
проблема, който представлява агресивният путински режим
имаме работа не само с управляващия режим, но и със значителна част от руското общество, склонна към реваншизъм и ревизия на световния ред
Десета точка
победата във войната е невъзможна без адаптация на съществуващата военна доктрина към новите реалности
едно от най-мощните оръжия на днешната агресия е информационната, дезинформационната, пропагандната война
В сферата на международното право трябва да бъде разработено ново определение за агресия
стратегическото решение на днешния проблем е възможно единствено чрез превръщането на Русия в демократична държава, колкото и време да отнеме този процес

 

Навиха ли ви на тяхното? Споко пак ще ги четете – те са упорити в пропагандата.

След това нещо вече и аз почвам да мразя Русия – ми то тоз Путин много лош човек бе, само дето не ходи да трепе 1 000 000 араби през няколко години, не подарява нови ракети на Ал Кайда и не дава по 10 млрд. на Израел в оръжия всяка година да стрелят малко по Палестина, че да не ги забрави света. Е, друг е въпросът, че ако сменим Путин с Буш например текста също би бил удачен – не мислите ли?

Да, разбирам, че Путин не ви харесва. Знам и защо не ви харесва – не е пияницата Елцин или посредственият Горбачов. Човека има топки – не бъдете евтини, признайте му го. На бас, че бихте гласували за толкова хитър политик у нас, който обаче не се кланя на другите по посолствата (поздрави на бистришкото домашно коте дето на бял кон не знам дали ще дойде, ама може да е с бял тюрбан и кафенце, армаган от ДПС).

Ето така на вас ви се изсипва наливен мозък. Ако можете да го разберете – добре, ако не можете – не се обиждайте, когато някой ви каже, че сте глупави.

От Шибаняка, който най-накрая написа нещо в тоя блог

Посвещение: Дневник, когато ви поникнат очи – тогава говорете за пропагандата на другите!

 

Ако нямаш критично мислене – бъди от стадото. Все ще стигнеш някъде – просто няма да е там, където искаш.

, , , ,

 1. #1 by Пламен on юли 13, 2014 - 4:45 pm

  Имаш изключителен нюх за истината – надушваш я даже от разстояние, а много от младите костюмари с купищата дипломи не могат, дори когато е под носа им. Ако повечето българи умееха да мислят критично като теб, щяхме да сме номер едно в света, не да се чудим как да оцеляваме като нация. Дерзай!

 2. #3 by alx on юли 15, 2014 - 11:53 pm

  Отдавна спрях да ги чета,точно защото ми омръзна да виждам набиване на „истини“.А за коментарите под статиите нямам думи.От време на време влизам така профилактично да се изнервя качествено,и напускам светкавично.Поздрави за статията – много ми хареса.

  • #4 by tikvenik on юли 16, 2014 - 11:38 am

   Гласовете за избрани коментари се манипулират…както казах писах за това във Fb, та който има интерес да рови там 🙂

 3. #5 by Генади on октомври 14, 2016 - 11:04 am

  Две години по късно нищо не се е променило.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s