Слово за незнайния медиен войн

Днес е модерно да си по телевизиите. Модерно е постоянно да обикаляш сутрешни блокове, новини, анализаторски програми и куп откровено идиотски предавания с малоумна концепция.

Днес дори е модерно да правиш телевизионна революция. Пърформънси. Флашмобове. Партизански PR трикове и прочие чикиджийски начини, за да достигнеш до онея дето седят и се чудят, дали аджеба могат да си бръкнат в носа и в гъза едновременно. Ама иначе са много напред бееее. Тарикати, селски пръчки, гурута, сектанти и прочие културна измет.

Днес е важно… да си важен. Никой няма бегла представа защо, но така е чул от другите. Всеки изразява гражданско мнение, обществена позиция, че дори и говори от името на цяла нация, макар тя да не знае неговото лично.

Светлина! Камера! Екшън!

Светлина! Камера! Екшън!

Днес, ако нямаш какво да правиш недоволствай. Взимаш 2000-3000 лева заплата, докато някои семейства изкарват месеца с 300, но ти недоволствай. Не заради тях, а заради себе си. Защото ти си прецакания. Искаш промяна – тук, сега, веднага! Да бъдеш човек е стока в магазина и на тебе ти е писнало да чакаш мързеливата магазинерка да ти опакова свободата.

Можеш ли да я дефинираш – не. Можеш ли да начертаеш нейния път – не. Можеш ли да анализираш факторите, перспективите и реалността обективно – не, разбира се. Но ти недоволствай. Без път, по който да вървиш. Без кауза, по-дълга от една дума. Без смисъл дори на тази една дума. Лозунги. Слогани. Клишета.

Но ти недоволствай, че току виж някой друг те изпреварил и ти взел инициативата в свещеното безумно недоволство. Ще узурпират твоята вълна, а ти си сърфист. Нямаш нужда от вода, а само от една дъска. Ти и без това не виждаш водата. Знаеш, че е там, но не я виждаш, защото си сляп. Да, ти нямаш очи, но си тръгнал да пробуждаш другите. Пък и винаги може да караш сърф по главите на хората, пуснали се по реката на инерцията.

Проблемът на хората без очи е, че не могат да разберат, че по принцип би трябвало да имат такива. Просто не знаят. Не могат да видят хората, които имат очи и си мислят, че всички са като тях. Не казвам, че сме различни, но поне има групи от хора. А една от тях и то за жалост доста голяма просто …няма очи.

Плюеш Бареков, но обещаваш дори повече.

Плюеш Атака, но и ти ползваш национализма.

Плюеш ДПС, но пробутваш търпимост.

Плюеш БСП, но и ти планираш „социални“ политики.

Плюеш Герб, но и ти рекетираш бизнеса.

Плюеш СДС и ДСБ, ама се плюнчиш с европейски морали на кило и ценности на метър.

И туй то. А утре поредния незнаен медиен войн ще се изправи пред НЕдрагите телевизионни зрители, за да ви обяснява и учи как да бъдете граждани, как да бъдете българи, как да бъдете европейци, как да бъдете хора, как да изразявате мнението си, как да живеете живота си. И ще ви лъже! Защото вие не обичате истината. Тя е вашият Криптонит и погубва вашата малка блудна душа.

Вие сте утрешният незнаен медиен войн. Вие сте бояджията на паметници. Вие сте това, което сте. Да промените себе си не е достатъчно, а за другото вече е късно…

От Джийн Шарп

Посвещава се на онези блудни души, които вчера не искаха да бъдат това, което са днес и никога няма да бъдат утре.

, ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s