FB активност 2013 – равносметка

FB страницата на този блог вече нарасна до 666 души. Емблематично, нали? Все пак макар и фокусиран до голяма степен върху нея смея да твърдя, че най-сериозно присъствие и директно влияние над хората онлайн реализирам с най-висок интензитет в личния си профил във Facebook.

Всеки ден съм във FB с малки изключения по наистина доста време. Всеки ден се опитвам да затвърждавам модела на обществото, който харесвам и мисля за оптимален. Не казвам, че той е съвършен, но със сигурност е по-добър от този, който ми изсипват политици, телевизионно представени активисти и куп жалки НПО-та с външно финансиране.

В тоя контекст, ако са толкова страхотни в своята работа защо НПО-тата не се самофинансират от дарения, членски внос или активни кампании сред населението например? (това са едва 3 идеи) Нали техните каузи са толкова великолепни и велики, че едва ли не мед им капе от устата и народа боб трябва да дърпа за тях? Греда господа и то каква! Пукната пара не можете да изкарате от народа, защото той не ви вярва, защото вие не защитавате неговите интереси, а си гледате келепира и властта!

Провокирам ви, дразня ви, ровя ви в главите и си играя на шах с подсъзнанието ви. Факт. Наистина съм ужасен понякога, но то не е, за да ви прецакам, а за да получа първичната реакция и реализма, който сте скрили дълбоко в подсъзнанието си. С други думи – не е важно дали чашата е половина, а дали въобще я има там някъде в безкрая.

Поредна година с помощта на широкия си хейт инструментариум се опитвам се да направя модерно критичното мислене. Правя го, защото искам да можем заедно да отсяваме доброто от лошото, профанското от достойното, PR-a от реалността, лентичките от качеството на живот в България.

И тази година резултатите са слаби, но значително по-добри от предишни години, което си е растеж. И то растеж от поне 300%. Все повече хора започнаха да си задават въпроси. Все повече хора започнаха да търсят реално отговори, а не просто да приемат незнанието си за константна величина и да се примиряват с него.

Още една година, в която смея да твърдя продължавах да превземам FB ефира с идеята да увлека повече хора към дискусии, дебати, активност, мислене, че дори и хейт, че дори и към мен самият. Къде с добри, къде с лоши, къде с красиви, къде с брутални неща, но бях наистина последователен в спама си и това продължи да дава положителен ефект.

Постоянно обяснявах на FB приятелите си, че не са важни пешките, а кончетата, т.е. хората, които гледат в твоята посока или поне мислят пък дори и да гледат в различна, а не просто „лайкват“ живота с неговите добри и лоши страни и го подминават. Истината е, че се обградих от адски интелигентни хора, които имат силата да променят страната.

Не, не говоря за оставка и за поредното въртене на баницата в политическия живот на страната, а за реална промяна. Майната на промяната на човека до теб. Хипитата са мъртви! Имате Facebook – мащабирайте. Лошите го правят – изправете се в директен сблъсък срещу тях. Битките се печелят със смелост, а те са тези, които има какво да губят. Няколко от тях бяха смазани в директен спор тази година лично от мен и позорно се изтегляха от коментарите, включително председатели на НПО-та и политически активисти.

От безсилие ме псуваха, обиждаха, блокираха и триха коментарите ми (не, аз не съм трол с по 5 коментара един след друг – 1 честен и искрен е наистина достатъчен), за да не прозрат фанатизираните им последователи истината. Не допускайте да ви вкарат в тяхната игра и терминология – това ще е вашата загуба – изкарайте ги от крепостите им и ги хвърлете на крокодилите в собствения им ров.

Цяла година продължих да се опитвам да предоставям примерите, които според мен са нужни на обществото, за да оцелее и да се развива в положителна насока. Не пестях критики и хейт, но не пестях и суперлативи. Отсявах идеите – не хората, песните – не групите и това ми помогна да подобря скоростта, с която се движим към добрите решения.

Лошите идеи са все още в пъти повече от добрите. Подкрепящите ги хора, верни на племе и вожд – още повече. Но никой не е казал, че битката ще е лесна. Свободата и реалните, а не фалшивите ценности (най-често европейски идиотизми), с които биваме затрупвани постоянно не са стоки в магазина. Те не се купуват еднократно, а за тях се бориш цял живот!

И догодина ще продължа да бъда хейтърът, който съм, защото мисля, че трябват такива хора. Трябват онези крещящи и вечно обвинявани от масата хора като мен, които да извикат колкото им глас държи, че царят е гол, че това не е истина, че това са лъжи, че това е PR, че това не са реалните проблеми на нацията и да задава неудобните въпроси, които никой друг не задава.

И догодина вероятно ще продължа да правя личните жертви, които правих до сега в персонален план и отново, плюейки върху собственото си щастие ще знам, че поне съм се борил, за да се опитам да осигуря такова на всички. Отново ще правя каквото мога, че и дори малко повече, защото мисля, че това са нещата, които си струват.

Благодаря Ви и повече успехи през 2014!

Искрено ваш Принцът на Хейта

, , ,

 1. #1 by Kurt on януари 5, 2014 - 1:31 pm

  Скъпи Тиквеник,

  Много малко от речта ти разбрах, защото нямам профил във FB. Нямам сили да деля зърното от плявата там, за разлика от теб. Все пак, съм от по-старо поколение и си миля, че най-разумното отношение към FB е да бъде игнориран. Може и да греша, може би просто ми липсва интелигентност или умения. Поне твоето писание ме насочва към такива мисли.

  Но от малкото, което разбрах, виждам, че ти си за разума, здравата мисъл и си против промиването на мозъци (и съвременният инструмент за това – PR). И си за стремежа тази наша мила България от територия да се превърне в истинска държава. Тук сме съмишленици. Може би ще трябва да си пишем през новата година. Имам идеи, ти имаш идеи. Ще сме на различни позиции, ще се караме. Но ще имаме един стремеж. И той ще трябва да ни води.

  Нека Новата година ни направи по-решими, по-кооперативни. Пиши ми на и-мейла, но смени @yahoo.com с @abv.bg.

  • #2 by tikvenik on януари 24, 2014 - 10:28 am

   Където са хората, там е влиянието …адаптирам, експериментирам, реализирам 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s