Кратък абстрактен анализ на българския преход

Капитализъм и СоциализъмИзбор! Това е ключовата дума, която свали социализма у нас. Всъщност използването на понятието комунизъм е доста погрешно в случая, но вие вероятно не знаете каква е разликата между социализъм и комунизъм, нали?

Цитат от уикипедия (социализъм): „Най-общо, социалистите споделят възгледа, че капитализмът несправедливо концентрира власт и богатства в малък дял от обществото…“. Познато ли е или пак ще отречем? Да повикаме малко срещу олигархията, та дано ни влезе нещо в главата, че ни писна да ни влиза всичко в задника!

Но да се върнем на избора. Разликата преди 89-та и сега е, че тогава нямахте възможност да избирате – днес имате тази възможност. Оказа се обаче, че изборът не се заключава само в това да избереш да караш ли Ferrari, или не. Да имаш ли яхта, или не. Да живееш ли в 4-етажна къща, или не.

Изборът сам по себе си не е константен т.е. не може просто да решиш да бъдеш или да не бъдеш, както го е казал Шекспир. Изборът по презумпция обаче беше представян точно така. Е, днес имаме право на избор. Имаме право да избираме къде да живеем. Имаме право да избираме къде да учим. Имаме право да избираме какво да работим. Имаме право да избираме кой да ни управлява. Е, какво избрахме? Устройва ли ни? Явно ще трябва да живеем с малко повече грешни избори, нали?

Оказа се, че да имаш избор не е толкова велико, колкото всички очакваха. Сякаш никой не ни каза, че изборът може да бъде погрешен. Ние не съумяхме да направим онези милион избора в живота си преди да се стигне до този да изберем кой да бъдем – просяк или президент.

Да успееш в живота се базира на поредица правилни решения и избори. Лошото е, че тази концепция работи на принципа на Еврофутбол. Залагаш на 6 мача – 5 излизат, но 6-я те проваля и губиш всичко. За достигнеш ниво на избор, което може да ти донесе само успех, което все пак е адски утопично, то поне трябва да направиш най-добрите избори в непрекъсната поредица. Мислите ли, че сте безгрешни?

Вторият вариант е другите да правят по-лоши избори от теб. С други думи не е нужно да си първи докато бягате от мечката, нужно е да не си последен. Това се случва у нас на практика през последните 25 години. Ние правим ужасяващи избори. Странното е, че вместо да търсим първия вариант, ние търсим втория т.е. „по-малкото зло“. Просто, защото е по-лесно.

Ако недруго, поне имате избор. Друг е въпросът, че вероятността за успех на вашия избор пада прогресивно с всеки следващ избор, пред който се изправяте. Резонно, колкото по-малко избирате – толкова по-малко грешки правите. Новата българска история показа, че за нас е опасно да правим избори. Един наистина горчив факт. Ако дете си играе с пистолет какво ще направите?

Избори, избори, избори! Наистина ли сте толкова убедени, че правите само най-добрите, или това просто ви помага да живеете в хармония със себе си и да не се мразите за всички грешки, които допускате? Признавате ли ги сами пред себе си?

За сега оставяме пистолета в ръцете на детето, но не се сърдете, ако то застреля няколко души. Избора и свободата изискват жертви! Ако сте готови да ги направите – добре. Ако обаче не сте – вината е ваша. Проблемът на идеята за детето с пистолета е, че не знаете колко души ще застреля то преди да спре, а не знаете и дали няма още няколко пистолета. Явно ще трябва да научим това обаче по-трудния начин, а това няма нищо общо с лунната реч на Кенеди.

От огледалото, което всяка сутрин ви припомня грешките в живота ви

П.с. Написах този материал, защото за мен демокрация не означава да уважаваш мнението само на своите приятели, а и на своите врагове.

, ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s