Модерната благотворителност – един актуален фарс

От край време се ядосвам заради липсата на приоритети при т.нар. „модерни европейци“ в България. Вбесявам се от факта, че за мнозина от тях благотворителността не е постоянно състояние, а някаква форма на мода, която следват както обикновено, а през останалото време пищят колко били различни, неповторими и уникални.

Кризата (ако можем да я наречем така, защото в един Ливан проблемите са доста по-сериозни например) със сирийските бежанци ясно показа тази тенденция. Поредния шут в топките, който ни каза „За пред чужденците ще се направим на интересни!“. Междувременно в страната ни е пълно с ровещи по казаните хора, гладуващи пенсионери, недохранени и голи деца по домовете за сираци, куп болни от ужасни болести като синдрома на Даун или левкемия дечица, че дори и огромна част от домакинствата едва свързват двата края.

Модерна благотворителност

Приоритети, приоритети, приоритети

Подобно на това при сирийските бежанци, поведението от страна на евро гражданЯта се наблюдава и за куп други по-маловажни неща – бездомните кучета например. Спасете дете, а не куче! Ще ви помоля да помислите върху това. Това, че част от хората ви разочароват не значи, че трябва да мразим всички нали, защото това е единственото разумно обяснение на поведението на т.нар. модерни европейци у нас.

Проблемът е по-сериозен при жените, тъй като те все пак са по-емоционални и по-стадни. Мъжете, които преди години обичаха поне да водят, днес обаче също пренебрегват нормалните неща в името на модерната благотворителност. В един момент виждаш из FB едни британски принцеси и барони, които видиш ли помагат на хората и се изживяват като някаква върховна чикия на аристократично перде, търсеща своето призвание да спасява света, а в задния им двор от години има купища сходни проблеми.

Да, не всички медии пишат за нещата, които са проблемни през последните 25 години у нас – те се изтъркаха и вече не са интересни за аристократичните мисирки. Факта, че огромна част от населението се впуска в кампании като тази на БТВ (обещал съм да ги псувам при всяко споменаване – „Евтини нещастни жалки продажници!“) за чистенето, други за спасяване на кучета и бежанци доказва само едно – ако ви кажат по телевизията или медиите въобще, че трябва да се метнете от покрива, то голяма част от хората вероятно ще го направят. Изглежда ви странно? Не, ето как би изглеждала новината „Тъжно: Все по-малко хора скачат от покривите на домовете си“ или „Европа отпуска 200 милиона помощ за справяне с кризата, касаеща недостига на скоковете от покрива“.

Благотворителност драги бастуни на модерната епоха не е:

  • Да те дават по телевизията
  • Да се чувстваш модерен и актуален
  • Да можеш да се изфукаш колко много си направил по тренд линията на благотворителност
  • Да извлечеш някаква полза каквато и да е тя

Благотворителност означава да даваш, без да искаш. Да помагаш без възвръщаемост. Ако трябва да бъдем честни, ако имахме малко акъл в главата щяхме първо да започнем от най-старите проблеми, а не постоянно да се нагаждаме към най-новите, защото колкото по-стар е проблема и за него няма решение и действия, толкова повече доказваме своето безсилие. А нима се предавате лесно и хващате следващото нещо? Да, сигурно е лесно да се правиш на модерен и готин по актуални благотворителни каузи, но това мисля не е идеята на този тип дейност. Нека не се правим на брутална селска буржоа в стил Евгени Минчев, защото така май не печелим много уважение нали…

Не ви казвам какво да правите. Казвам ви да си подредите приоритетите и да бъдете солидарни и с хората, па макар били те и… българи.

От 3-тия съпруг на Майка Тереза

, , , , , ,

  1. #1 by весела on ноември 18, 2013 - 12:21 pm

    Подобно нещо съм написала преди години, макар и не така добре. Аз имам едно пожелание към тези „Благотворители“. поне веднъж да се окажат в положението на „благотворените“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s