Лагерите – преди, сега и после

лагеритеИ както казват в най-продаваната книга в света за всички времена „Нека, който е невинен да хвърли първия камък”…

Говорят ли ви нещо имената на Еникьой, Гонда вода, Свети Кирик и Свети Никола. А остров Персин и остров Щурчето, както и последващия ги „Слънчев бряг”? А Гуантанамо и Абу Гариб? А Аушиц и Дахау?


Първите са лагери за въдворяване на комунисти. Вторите са лагери, създадени от комунисти. Третото и четвъртото са лагери, създадени от демократи-капиталисти. А последните са лагери, платени от събратята, на тези, които са лежали в тях.
От известно време чета доста по темата с лагерите, без значение от епохата, в която са съществували. За краткото време на своя 27-годишен живот съм имал възможност да разговарям с няколко души пребивавали в такива лагери у нас (в случая от време на тоталитарната епоха – такива са характерните у нас, до които бих могъл да имам по-лесен достъп) – от тях, никой не искаше публичност. Това неизменно ме наведе на някои по-алтернативни и интересни размисли в контекста на темата…

С течение на времето стигнах до извода, че всяко време има своите лагери, без значение колко са големи, къде се намират, кой е техен създател и как се наричат. Отричането на съществуването им от силните на деня е толкова резонно, колкото и преувеличението на ефекта от тях с цел последващ реваншизъм от тези, които са се оказали в ролята на слабите. Реалността обаче показва, че преувеличения драматизъм е нищо повече от лицемерие, прилагано от всяка страна, която е страдала по тяхно време, както е вярно и обратното действие от страна на въдворяващите собствената си истина.

Ако ще съдим някой за нещо май е добре да си купим огледало, защото всяка власт и време има своите зверове, които са издигани от мен, от вас и въобще от всички нас. Естествено можем да се опитаме да се борим по един или друг начин, но в крайна сметка не бива да прилагаме двойни стандарти и ако следваме обективността, то трябва да спрем да се държим като силни/слаби на деня, а като нормални човешки същества, каквито сме.

За да изключа емоцията и да се придържам към логичната последователност на нещата, то ще използвам простия пример с нацистките концлагери. Макар да имам малко по-странно мнение за тях, то да приемем, че нещата са били такива, каквито се описват днес. И днес същите тези жертви на лагери, създават лагери, но за едни други хора – палестинци. Локалния ни пример е с посочените царски лагери за комунисти и последващото създаване на такива от комунистите като форма на реваншизъм – защото са били направени доста бързо след като монетата се е обърнала и властта е преминала от ръцете на едните в ръцете на другите.
Това само доказва, че хората сме лицемерни същества и колкото по-добре го осъзнаваме, толкова по-лесно ще можем да се поправим. Преди да сочим с невинния си ангелски пръст, то нека поне бъдем обективни дали наистина самите ние сме ангели.

От Минчо Исак Сталин Хитлер-Буш, един луд идеалист, който е готов да го намразите за това, че казва истината, такава, каквато е…

П.с. Това бе планирано като статус във Facebook, но все пак реших да напиша и мнението си по темата в отделна публикация. Не се притеснявам по ни най-малък начин да изразя това, което считам за обективна истина и се надявам да изключите за малко сърцето си и да потърсите кръвта в мозъка си.

П.с.2 Статията бе официално провокирана от един документален филм, който използваше преднамерено и предубедено тълкуване на информацията и пропуск на една част от нея с цел убеждаване на аудиторията в дадена теза. Няма да спра да пиша такива статии, защото както казах по-горе за мен истината все още струва поне петаче…

, , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s