Пазарни размишления – неолиберализъм, социализъм и други сложни думички

Мисли! Мисли! Мисли!

Мисли! Мисли! Мисли!

Преди да започна ще кажа, че не съм икономист, но мисля съм човек, който обича да си задава неудобните въпроси и се старае да намери мъдрост и решения в трудните отговори… няма да цитирам велики автори, нито големи теории… просто не крада идеи и обичам да развивам собствени такива…още повече не понасям линии  на политика, а просто си харесвам нещо, което мисля, че работи без значение кой го предлага.

Днес четох две статии за неолиберализма в неговата добра и лоша светлина. Авторите определено са уважавани от мен (това си е мое мнение) хора, които имат какво да кажат. Аз, като крайно ляв и същевременно крайно десен популист (ми човек от народа съм, ама не като Боко) и хейтър си зададох простия въпрос: Ами, ако и двамата са прави?

Какво имам предвид? Просто е. И двамата са прави, но обстоятелствата са различни…

Каролев е прав за това, че ако имаш развита държава е добре да развържеш ръцете на бизнеса. Волгин е прав, за това, че това няма как да стане в България, защото всички дърпат чергата на тоя етап към себе си и са егоистични маймуни.

Как виждам аз нещата?

Развитите държави са приложили пазарните принципи на максимум (там, където им отърва разбира се), докато по-изостаналите държави са обвинявани в тоталитаризъм, заради намесата на държавата.

Да, обаче в неразвитите държави няма толкова големи компании. Вижте в България например, че на практика най-големите компании не са български (дори да има такива се броят на пръсти) т.е. какво следва. Идва голямата компания в развиваща се държава със слаб частен сектор и започва посредством национално лоби да прокарва натрапчиви пазарни принципи. В това няма нищо лошо, само че малкия бизнес на съответната държава не може да се пребори с огромните възможности на подкрепяния негласно от развитата държава мултимилиарден конгломерат.

Те на практика са изправени пред равни условия. Не напразно има приказка за Давид и Голиат. Колко ли давидовци са убити от голиатовци преди поне един Давид да победи един Голиат и да напишат приказка за него (аз съм атеист)? Стигаме до най-логичния извод, а той е, че по-големият бизнес ще смаже по-малкия. След като се стигне до този момент той може да прави каквото си поиска, защото си осигурява монополно положение и рекетира неразвитата държава с абсурдни очаквания и изисквания. Понякога дори се създават фиктивни конкурентни компании, които уж да осигуряват „конкуренция“ на пазара. Виждали сте го и преди – политиката ни е класически пример.

Стигаме до там, че без осигуряване на никаква подкрепа от страна на държавата с неразвитата икономика нейния малък бизнес отива по дяволите. През това време поради липсата на равен старт (условно той е равен, но не съвсем) голямата компания започва да прави каквото си иска, подкрепяна, както уточнихме негласно от развитата държава, от която идва.

Това кастрира всяка надежда за развитие на местния бизнес, защото той не може да бъде конкурентен в подобни условия. Следва затъване по инвеститорската спирала т.е. търсим инвеститори и сме готови на все повече и повече отстъпки, за да ги привлечем. Хората негодуват, социалното разделение вече е бездънна пропаст. Рано или късно стигаме до въоръжена революция.

Та да се върна на основния въпрос все пак. Да, добре е да има свободни правила за големите и не, не е добре за малките. То е като да насъскаш питбул срещу пинчер, защото и двете са кучета, ама дяволът е скрит в детайлите.

Искам да уточня, че не е нужно една държава да е най-развитата в света, а другата най-неразвитата. Както се казва, ако те гони мечка, не е нужно да си първи напред, а е важно да не си последен – е ние сме последните в ЕС.

Развитите държави настояват за по-свободен пазар, неразвитите за повече намеса на държавата. В случая за мен има две истини или както казваше един мой преподавател по философия „Светът на котката, не е свят на мравояда“.

От човека срещу Бойко Борисов, който е по-велик експерт от него и крещи „Аз съм Наполеон, Аз съм Наполеон“

, , , , ,

 1. #1 by Kurt on май 21, 2013 - 8:02 pm

  Владимир Каролев е готин, когато говори за макроикономика. Разбира от тази материя и може да обясни сложни концепции на достъпен език без да простее – а това е велико изкуство.

  Когато реши да излезе от тази територия (макроикономиката), обаче, започва да преследва цели, различни от истината. В този задочен дебат той цели спечелване на спора чрез изместване на темата, започната от Волгин (влиянието на неолибералните тинк-танкове и тяхното финансиране). Междувременно казва само половината истина за значението на понятието неолиберализъм (значението му се променя през последните 30-40 години), а казването на половината истина си е една от най-добрите възможни лъжи. Не лъже за първи път, особено е смешен когато илюстрира последици от правителствени решения за макроикономиката с конкретни фирми. А той най-добре би следвало да знае огромната разлика между макроикономика и микроикономиката.

  Напълно свободни пазари няма как да съществуват устойчиво във времето. Неслучайно имаме Закон за защита на конкуренцията. И не е някаква иновация на българския законодател. Неслучайно има и регулации в сферата на безопасността на храните и лекарствата (и отново не е български принос в световната мисъл). И много други. Но темата е много обширна.

 2. #2 by Kurt on май 24, 2013 - 9:12 pm

  Оправи линковете, БЕ!

  И двата водят към статията на Каролев.

  • #3 by tikvenik on май 29, 2013 - 9:57 pm

   Как ми се накара баси типа …ще хейтвам 😉 Оправено е 🙂

   • #4 by Kurt on юни 8, 2013 - 6:16 pm

    В опит за извинение :), ето ти едно мнение, което може да си пропуснал:
    offnews.bg/index.php/204075/evgenij-dajnov-se-vklyuchva-v-debata-volgin-karolev

   • #5 by tikvenik on юни 13, 2013 - 10:20 pm

    Да хубаво е на Дайнов видях го 🙂

 3. #6 by Явор on май 25, 2013 - 2:44 pm

  Няма две истини Митак. Колкото по-малко разпределя и се намесва държавата толкова по-добре. Пример: Точно това което посочи в статията. Как се правят лобистки закони за големите компании. Ами ако не може държавата да се намесва…пазара ще реши…а не лобистките закони. Защото колко повече държавата се намесва толкова повече лобизъм има. Виж една голяма държава, на която ти се възхищаваш. Китай – те имат ОГРОМЕН валутен резерв, защо след като са социалистическа държава не го разпределят, като по-висока МРЗ или като пенсии? Защо продължават да дават най-добрите условия на чуждестранните инвеститори. Един пример от там. Ако искаш да направиш фабрика там. Китай ти дава земя с изградена инфраструктура до нея (в зависимост от инвестицията, но за около 20 години) след това ти си решаваш. Или си биеш камшика и те продават твоя завод…или си купуваш земята и продължаваш да бачкаш!

  • #7 by tikvenik on май 29, 2013 - 9:58 pm

   Без намеса на държавата ще ни продадат като кучета…за тях е изгодно…за нас не…не говоря за кофти лобизъм 😉

 4. #8 by Kurt on юни 11, 2013 - 2:02 pm

  И още едно мнение, което заслужава внимание:
  offnews.bg/index.php/204773/svetoslav-salkin-za-darzhavata-darzhavnostta-i-libertariantsite

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s