Гуру екстремисти

Още един гост-автор реши да сподели хейт настроенията си с нас, чрез трибуната на хейтърски блог номер 1 в България – този на моя милост „Принца на хейта“ a.k.a. Тиквеник. Направил го е безапелационно, хладнокръвно и интелигентно. Насладете се:

Анти гуру

Кликни на снимката, за да прочетеш посланието

Наистина е прекрасно, когато някой човек е отворен към света за нови идеи и преживявания. Не всички струват, някои са направо вредни, но това не пречи на индивида пак да е отворен към тях, да ги преценява, да упражнява критичното си мислене и в крайна сметка сам да успее да отсее зърното от плявата.

Смятам да говоря за неструващите учения, просто защото според мен не получават хейта, който заслужават. По принцип доста неща ме карат да се учудвам неприятно, но нещата, които карат неприятното ми учудване да премине през всичките нюанси на отвращението, за да стигне до състояние на тотална погнуса, като онази, за която говори Сартр, са може би няколко. Едно от тях е т.нар. New Age движението, което не е никак ново, но през последните 30-40 години набира сила в световен мащаб.

В микрокосмоса на българина тази прокрадваща се интелектуална чума е известна от сравнително скоро, може би от 5-10 години. Жертвите й, обаче, не са никак малко. Явно хората, не само в България, а и по света толкова отчаяно искат да повярват в нещо и невиждано, в новата Панацея, че се стига до абсурдни ситуации…

Нека накратко да разгледаме същността на New Age движението и после ще видим как се прилага на практика. Ню ейджа е част от Движението за развитие на човешкия потенциал (Human potential movement ). Ню ейдж ученията се концентрират върху чисто духовни преживявания като не забравят да ни напомнят, че крайният индивидуализъм е нещо наистина хубаво.

Тези вярвания са продиктувани „свише”, те са готови и извлечени поуки, дошли от устата на индийски йоги, древни китайски мистици, философи и т.н. Взаимстват се идеи от хиндуизъм, будизъм, дзен будизъм и т.н. Прокрадват се идеи от квантова физика, астрология, китайски зодиак, морален релативизъм, както и много псевдонаучни тези.  Тези взаимствания, обаче, по същество са толкова селективно подбрани, че всеки, който иска да се изживява като New Age гуру може да си измисли каквато и да е теория… И разбира се лесно да я защити… И след това да организира семинари… за пари.

Не ме разбирайте погрешно, ню ейджрите в своята същност не са лоши хора, те не почитат Сатаната, не му принасят жертви, не правят скандали, не се бият, не се дрогират, просто вярват в глупости.

Всеки човек иска да се усъвършенства с течение на времето, всеки иска да изпълни своя потенциал …доколкото може. Ню ейджърите, обаче, толкова отчаяно го искат, че започват да вярват в абсолютните простотии, било то телекинеза, законът за привличането, който гласи, че ако мислиш само позитивно и позитивни неща ще ти се случват, глупави антистрес  техники с потупвания, разкрачвания и мъмрене на заклинания, възможност за регенерация на ДНК чрез силата на мисълта, списъкът е наистина безкраен…  И понякога нещата така са навързани, че ако човек посети един семинар по дадена тематика, най-вероятно ще го препратят и на втори семинар на подобна такава.

Като цяло ню ейджърите са позитивно мислещи индивиди. Те наистина вярват в този начин на мислене, не общуват с  хора, които биха ги „дръпнали назад” по пътя на успеха, най-вече с песимисти, хейтъри и т.н., че дори и с реалисти.  Дори в своя вътрешен свят те подтискат емоции като страх, омраза, паника и гняв.

Подтискането на тези емоции не може да избави никой човек от тях, защото в един момент емоциите избиват и тогава на индивида му се налага да приложи някоя бърза антистрес техника с потупване, търкане или даване на пари, за да се успокои, да „уравновеси вибрациите си” и да започне да мисли пак позитивно. Липсата на поне доза негативизъм в мирогледа на един човек води до абсолютното осакатяване на критичното му мислене. Бягайки от лошите мисли и неща в живота, ние ставаме податливи на манипулации и машинации, дори на най-елементарните такива.

Много е изписано за ползите и вредите от позитивното мислене, излишно е и аз да се включвам.

Най-често ню ейдж помиите се бълват от разни самозвани гурута, които си имат собствени „училища за живот” или школи по мистични изкуства, в този техен духовен дом всеки е приет радушно, всеки може да почерпи от знанието на гуруто срещу някакво минимално заплащане.

Всичко това също е говорено много пъти и от много хора. Малко внимание се обръща на самото „закачане” към ню ейдж простотиите. Това винаги ме е учудвало и до ден днешен не мога да си обясня как и защо става. Как от здравомислещ, образован възрастен, човек може да се превърне в тъпо позитивно мислещо зомби, което си мъмри заклинания, вярва в силата на кристалите, нумерологията, слага си позитивни статуси във фейсбук и т.н. И дали наистина манията за самоусъвършенстване играе толкова важна роля?

Няма какво да си кривим душата, в днешното общество отвсякъде се натяква, че всеки трябва да се стреми да бъде най-добрият в някаква област, а защо не и в колкото се може повече ниши.

Телевизията бълва лайна, повтаря ни, че не сме перфектни, а трябва да бъдем, затова нека си купим тази кола, този телефон, да пием тези хапчета за отслабване, така се приближаваме все повече до така желаната перфектност. И в крайна сметка гоним неща, на които не можем да се насладим.

Ню ейджърите всъщност търсят прекия път към всичко това, вярват в глупости, учат се взаимно на сектантство, старите глупости са update-вани, други отхвърляни, създават се нови… Процесът е безкраен, наистина, защото генерирането на нови глупости и утвърждаването на старите не спира.

На моменти съжалявам, че вече не живеем във времената, когато са горели книги, защото днес има доста за горене. Не разбирайте, че не харесвам книгите, просто обичам и хората.

Най-лошото е, че немалко образовани хора попадат в капана на ню ейдж ученията – хора между 20 и 40 години, които са специалисти в дадена област или студенти. Естествено празноглавите кариеристи и жадуващите за себеактуализация его-мастурбатори няма да ги коментирам, те си го заслужават.

Но продължителното задълбочаване в псевдонауки, целящи съвършенство на индивида накрая превръща всички в горепосочените…иначе те не са много индивидуални нали 😉

За друго ме е яд! Яд ме е за младите хора с акъл в главата, които ходят по семинари за уж убедително общуване, пръскат пари за да им се „доказват” пред очите псевдонаучни теории като силата на мисълта, важността на алфа и бета мозъчните вълни и как може да им се влияе със звук в същата честота (да, има такива семинари и конференции, ако не вярвате, вижте), вместо да използват тези средства за нещо по-смислено като например да помогнат на някой, който наистина има нужда.

И навсякъде в този битак на духовни идеи се предлага прозрение, изцеление, съвършенство, висша форма на състояние на човешкото съзнание. Ню ейдж-а, колкото и да се опитва да създаде някакъв вид духовност и да бъде контра на типичния западен материализъм, всъщност прави точно обратното – подсилват се идеите за значимостта на Аз-а, пласират се нарцистични идеи, създава се фалшива духовност, взима се оттук-оттам някой по-екзотичен елемент от чужда култура и ти се казва, че видиш ли китайците затова са построили китайската стена, защото са се мазали с тези билки под мишниците.

И всичко това се прави за печалба, все пак ню ейдж идеологията е насочена главно към хора с пари и свободно време. По-бедните или бързо се отказват от семинари и конференции или се задоволяват с няколко тъпи книжки за взаимопомощ.

И все пак всеобщо приетата идея за духовното е да бъде колкото се може по-разграничено от материалното, тогава защо една камара народ си дава доброволно парите и си губи времето? По тази своя отличителна черта ню ейджа прилича на църковната индулгенция – даваш пари на църквата и спиш спокойно, че Господ ти е простил. В света на гурутата и учителите в школата на живота сънят не е спокоен.

Ученията, за които говоря са едни от уродливите деца на обществото ни. Създали сме си цял един фантастичен свят, който обслужва нуждата ни да бъдем значими, да бъдем Някой и утре да сме една подобрена версия на днешното ни Аз.

И от всички „закачени” по ню ейдж простотиите, само тези, които вече не могат да влагат финанси, си тръгват. Крайно разочаровани. Другите продължават с приказката. А за това, че приказката е един чудесно измислен капан, никой не говори.

Искрено ваш, любящото дете на Слънцето, Уле Свенсон

Ride – Mouse trap

, , ,

  1. #1 by Христо on април 17, 2013 - 9:43 am

    Не е задължително да е за пари. Аз посещавам подобно нещо, което е напълно безплатно, ходя там за да се запозная с хора, не толкова заради идеята

    • #2 by tikvenik on април 21, 2013 - 10:50 am

      Явно си асоциален 🙂 Пробвай в едно кафене…ефекта е същия 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s