Какво искам аз

БългарияБойко си тръгна. Народа като малко дете взе да се тръшка. Шокиращо нали?! Стадото има нужда от водачи. Ами тогава да спрем да бъдем стадо и да станем общество от мислещи хора.

От няколко дни слушам, че протестиращите нямали конкретни искания и желания. Явно с вас живеем в различни информационни потоци, защото хората, с които аз поне комуникирам имат доста ясни желания.

Има едно хубаво правило за програмисти, което гласи „работи ли не го пипай“… е мисля, че политическия модел в страната със сигурност не работи и просто няма начин да ме убедите в другото – просто, защото не е вярно. Ще цитирам не по-добрия от Бойко Станишев, който следвайки собствените си цели подчерта „Ако всичко е толкова хубаво, защо хората са на улицата“.

Истината е, че протести има през 4 години, но толкова масови рядко стават. Да, има платени агитки и провокатори, които следват „плана“. Разликата с 14 януари 2009 година е кой им плащаше този път. По-важното обаче е, че докато 200-300 човека са платени, то онези 50 000 души, които излязоха в 40 града в страната не са.

Те не бяха извозвани и платени, както това стана с протеста в подкрепа на другаря с култа към личността Сталин, пардон Бойко. Те нямат трактори за 100-200 и повече хиляди лева. Те имат заплати и пенсии по-ниски от 300 евро, защото живеят в най-бедната държава в ЕС, но за сметка на това токът им е 30-40% от дохода, че и повече (при пенсионерите нещата са страховити). Защото дори една Албания показа повече топки и изгони ЧЕЗ, докато нашите докладващи по посолствата на чуждите държави помияри… ааа политици – нямаха.

Съгласен съм с политолози и социолози, че протестът е многолик. Ако обаче изолирам политическите утрепки, които се опитаха да намажат от народното недоволство, то мисля по долните няколко неща важат за повечето, да не кажа за всички хора по протестите (лично мнение). Описал съм и няколко мои решения, които не знам дали ще допаднат на хората и те касаят конкретиката при избор на контролиращи граждански комисии.

Та, ето и малкия списък. Да, малък, но важен. Че нали уж не сме знаели какво искаме! Аз знам какво искам! Не претендирам да съм юрист, но все пак съм убеден, че долните тези могат да бъдат доразвити и те са едно добро начало поне според личното ми мнение:

Мажоритарен вот

Хората не искат партии, а други хора. Когато си блъскаш 24 години главата в една стена, рано или късно започваш да осъзнаваш, че това боли и едва ли ще победиш с глава стената. Много хора ми казват, ама Бойко е типичният мажоритарен кандидат – да, но само той и не в такава система. На практика Герб няма начин да класира пионките си подобно на другите партии при мажоритарен вот. Кой ще избере например хора като Аню Ангелов или Николай Младенов – точно никой, те са пионки пробутани ни от бащицата…

Кое му е хубавото? Хубавото е да можете да се обърнете към някой за своите проблеми като данъкоплатец. Хубавото е да можете да „пишете на своя конгресмен“ и да му кажете, че има проблем. И ако той не реши проблема да бъде отзоваван, поради неспазването на поетия по договора за неговия избор ангажимент. Твърде много грешки допуснахме, за да продължим да ги толерираме и е крайно време да потърсим решение от различен тип, за да има промени.

Все пак ако продължаваш да правиш едно и също два дни подред, то не очаквай на третия ден нещо да е по-различно от първите два.

Одит на всички приватизационни сделки

Любимата ми наглост е да се докара държавно предприятие до колапс и след това да се изкупи на безценица. Това естествено е един удобен политически лост в ръцете на управляващи и разни комисии, министерства и прочие. Е, нека бъдат преразгледани тези договори… всички до един. Всичко, което е минало през Агенцията за приватизация, ама всичко.

Нека има една комисия от тип „Недосегаемите“, която да е съставена от граждани от инициативните комитети на протестите. Това на 1/3, другата 1/3 да бъде от граждани, които не са в инициативните комитети, това лесно може да бъде направено, защото имаше подписки и хората се подписваха за своето присъствие. Последната 1/3 да бъде от посочени от до сега избраните хора (горните) юристи, които пък да представляват експертната част. Така имаме експерти и граждански контрол на работата.

Ако се открие проблем с договор, който е труден за прекратяване, то да се рови до кръв. Знаете, че когато ви спре катаджия винаги има за какво да се хване, въпроса е дали ще се заяде. Така, ако ясно личи, че договорът е ощетяващ държавата и българският данъкоплатец, то нека се заядем, защото тогава ще намерим все някое нарушение на договора, което да ни позволи неговото прекратяване и то напълно законово поради неспазване на условията по него.

Отнемане лиценза на ЕРП-тата

Да видим как ще ни съдят, като фалират и не могат да изпълняват договорите си, защото акциите на ЧЕЗ се сринаха след Албания, а след България – спряха да се търгуват. Според някои анализатори, ако загуби България, чешката компания ще фалира. С други думи, ако продължим политиката си за дестабилизиране на компанията (от гражданите имам предвид), то тя няма да е в състояние да изпълнява договорките и това ще ни развърже ръцете, без да платим нито една стотинка неустойка.

16 нарушения, да 16. Толкова нарушения откриха от комисията, разследваща ЧЕЗ. Все пак „любимите“ ни управляващи избягаха, за да дойде 12 часа и малко минути (от 11 до 12 часа на 21.02 бе приета оставката) и ДКЕВР да обърне задника си на 180 градуса. Вместо да отнеме лиценза, както е логично, тя даде срок, който да се използва за справяне с нарушенията и отново не знам коя глоба поред за ЧЕЗ. Ако това не е национално предателство не знам кое е.

Бойко Борисов избяга и остави ЧЕЗ т.е. каза ни оплачете се на арменския поп. Решенията на кабинета и ДКЕВР по часове ясно говорят на всеки нормален човек за какво иде реч и че у нас няма политическа воля за прекратяването на тези договори, защото има 16 основания за това според прокуратурата. Нека всички заедно си спомним едно изказване на премиера, че до края на деня ще отнемат лиценза на ЧЕЗ – да, ама не – пак ни излъгаха:

В рамките на днешния ден на ЧЕЗ ще се отнеме лицензът. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.

Същото важи и за EVN и Енерго Про. Защо нямаше такава псевдо реакция там? Просто нямаше кръв по улиците. За съжаление истината е, че срама се мие с кръв и ако не сме готови да платим цената, то няма да имаме свободата, а тя както знаем не е като салама…

Липса на имунитет или олекотена в рамките на няколко дни процедура по свалянето му

На нас, хората от народа ни писна постоянно крадци и предатели от политическата каста да се крият зад своя имунитет. Искаме да можем да потърсим отговорност за техните действия. Да бъдат изправяни пред съда за това, което са причинили на страната. Да можем да им потърсим и отговорност и в европейския съд, защото българският такъв е доста опорочена институция, че нали са малко зеленчуците (из телефонен разговор на български съдия близкото минало – цитатът е по памет). А доказателствата са прости – под договорите стоят техните подписи.

Граждански контрол

Имаме си избирателни списъци. Имаме си и държавна лотария. Да ги обединим в едно и да избираме на произволен принцип в присъствието на няколко нотариуса (също различни) всеки месец нови 20-30 души, които да могат да се врат, където пожелаят. Да проверяват работата на правителството и да излизат с доклади, които описват потенциални нарушения. Вариант е към тях да бъдат прикачени експерти, но това повишава вероятността за корупционни практики. Докладите да се публикуват в Държавен вестник и общонационални медии, за да могат хората да са наясно с почти всичко в България.

Естествено, за опорочаването на тази идея ще се направи много и тя може да бъде доразвита значително. Просто я предлагам като такава, за да може да се надгради и усъвършенства.

Чести референдуми

Колкото по-често ни питат, толкова по-добре. Няма грешни пари хвърлени за демокрация, когато ги плащаме ние, така, че не ми говорете глупости много ви се моля. Нека се намали броя на хората, изискващи референдуми като такива се провеждат на всеки 6 месеца регулярно като въпросите в тях се окомплектоват т.е. да не е само за 1 въпрос питането, а за 5 например, така ще понижим себестойността на допитването. Ще използвам и една теза на Синята коалиция, която също не понасям, но идеята си струва т.е. да се съчетават избори (местни, национални, президентски) и референдуми. Така също ще се спестят доста пари, а и ще прекратим изолацията на населението от управлението т.е. ще изолираме до голяма степен популизма, който гърми от всички предизборно.

Разследване на картелни и монополни практики

При подаване на определен обем от жалби на граждани в дадена област да започва специализирано разследване за картелни уговорки и монополни практики, които ограничават свободната конкуренция и развитието на пазара. Така ще се въздигнат правата на клиентите, респективно гражданите, както и ще се стимулира подобряване на услугите и продуктите на българския пазар. Тук дори крайните неолиберали трябва да ме подкрепят, защото това е нещо, което те подкрепят от край време, а именно свободния пазар, но нека е наистина свободен такъв и не само перде за обикновения данъкоплатец.

Това са моите виждания за исканията от протеста. Това са и моите решения и идеи.

Всички от тях са изпълними

…предоставил съм и решения как това да стане и да бъде реализирано. Може на моменти да звучат леко странно, но ви уверявам, че са приложими стига да го пожелаем и да имаме смелостта да го заявим.

Продължавайте да протестирате. Продължавайте да се борите. Продължавайте да искате свобода и да не допускате разни партийни келеши да се възползват. Дори да има 500 партийци, то има 100 пъти повече обикновени хора като мен и вас.

От човека, който знае какво иска

п.с. Написах статията доста бързо и структурата й може да куца малко, но мисля можете да се ориентирате добре в ситуацията

, , , , , , , , , , ,

 1. #1 by Пън on февруари 22, 2013 - 7:23 pm

  Защо на първо място не е либерализация на пазара на електроснабдяване в даден срок, заради чиято липса така или иначе ЕК ни глобява?

 2. #2 by diqna tencheva on февруари 23, 2013 - 5:33 pm

  браво и аз така мисля въпреки че съм бедна ,но с висше магистър заради което най-много се срамувам,защото работя работа за която се изисква основно,за съжаление така е в България,дори ме е срам да се нарека българка.

 3. #3 by Bahur87 on април 25, 2013 - 9:33 am

  „ЗА“ с две ръце относно предложенията на автора!
  „Шоу мъст ГОЛ он“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s