Атентатът в Сарафово – 6 месеца по-късно

68956_10200131584993281_1310527177_nПреди 6 месеца написах статия, базирана на първоначалната информация, която успях да анализирам от основните медии и следвайки логиката достигнах до няколко важни извода. Някои неща са се променили, други не. Добре е преди да продължите да четете тази публикация да обърнете внимание и на предишната, към която има линк по-горе.

На първо място след новата информация, която бе получена от БНТ новините (05.02.2013), които цитираха Европол, то в атентата е било използвано най-модерно взривно устройство. Това говори за достъп до разработки, които почти никога не са достояние на организации като Хизбула, които откровено използват по-стари и груби методи.

Едно фундаментално нещо обаче се промени в информацията и това е дистанционното взривяване на атентатора. Това се прави, ако не за първи път, то за 2 или 3-ти (аз лично не знам такъв друг случай в световната история, но пък ние сме първенци и пред Папата и сме го доказали). Взривеният дистанционно атентатор със сигурност не е знаел какво му предстои, иначе нямаше да се налага подобна мярка и подобен риск за останалите участници в мероприятието. Шахиди (свидетели от арабски език) не се взривяват дистанционно.

Има и още една особеност. Всеки, който е прочел малко по темата знае, че при подобен атентат се крещи Аллах Акбар – Аллах е велик (аз лично съм предупреждаван за това явление в армията и в занятия по мироопазващи мисии), но в случая такъв призив няма. Практиката е доказала, че дистанционното взривяване не е срещано при атентати от подобно естество.

Друг фундаментален аргумент е как така атентаторите изхвърлят документи за самоличност, които са единствената връзка с тях. Дори преписвачите в УНСС знаят, че след изпит документа задължително се унищожава, а не се оставя като доказателство. Няма логика нали?!

Като за капак на всичко и двамата са с документи от едно конкретно място. Не кое да е място, а Ливан, където именно е локализирана Хизбула. За всеки с малко опит в разузнаването е ясно, че подобни документи се правят или професионално или това е опит за заблуда и то твърде плосък. Не сме толкова глупави, та да ни сервират, че химическия състав или техническите особености говорят за едно конкретно място – най-малкото подобни неща се знаят от хората, които правят тези неща и се избягват умишлено, ама народът е прост – де да знае.

И пак – кой по дяволите си остава документ за самоличност на местопрестъплението или там, където лесно може да бъде открит, вместо да го унищожи и да прикрие идеално следите, да се измъкне и никога да не го хванат?

Урок Първи по вербуване на сътрудници от разузнавателни служби:

В пъти по-лесно е да убедиш някой да сътрудничи на служба, ако го излъжеш за кой всъщност работи. Тъй като свръзката му е ограничена от страх от разкриване, то той не може да провери дали не го пързалят, защото може да дискредитира вербувалия го. Мосад са вербували араби, като са се представяли за работещи за египетското разузнаване. Това е, както казват по филмите „най-стария трик в учебника“.

Характеристиката на нападенията, извършени от Хизбула (за които се оказва груб външен натиск да бъдат признати за извършители) категорично отхвърля възможността да не се поеме отговорност за извършени нападения.

Цитат от статията за Хизбула в Wikipedia, където изрично се споменава, че организацията винаги признава за извършени от нея оперативни действия, за разлика от атентата в Сарафово, където на 3-я месец се появи някой, който пусна един имейл и се обяви за отговорен в лицето на периферна на Ал Кайда организация, но повече не чухме за това, защото никой не бе чувал тази организация до тогава:

“Организацията е поела отговорността за извършването на множество атентати, между които се откроява и нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г. Едни от обичайните и терористични активности са отвличането на израелски войници, вземането на заложници, минохвъргачни нападения над израелската територия и пр.

Истината при борбата с тероризма е, че когато е извършен подобен атентат военни групировки се избиват да поемат отговорност – не и в този случай. Никой не искаше да му се припише това действие – странно нали? Странно или не, Хизбула не е обявена за терористична организация в ЕС и за това има причина – не е атакувала нищо на негова територия (ако знаете за такъв случай моля оставете коментар). Именно ЕС е един от основните източници на финансиране на организацията и лидерите й трябва да са малоумни, за да си спрат кранчето на пари, дарявани от хора в ЕС – а те не са със сигурност.

Всъщност отговорността за атентата бе поета от измислен герой, защото никой не искаше да си изцапа ръцете. Няма никаква логика. На преден план излизат предпоставките и последствията т.е. кой ще постигне геополитическа цел по този начин.

Да разгледаме 2-та варианта, които са най-вероятни:

Хизбула

Какво печели:

 • Убити израелци
 • Удар срещу Израел и политиката му в Близкия Изток

Какво губи:

 • Замразяване на финансите на организацията в целия ЕС
 • Спиране на даренията към себе си и арестуването на дарителите като терористи
 • Дава се повод на Израел да нахлуе в Ливан, като именно изтеглянето от Ливан на израелската армия е един от основните поводи за гордост на Хизбула според самите тях
 • Дискредитиране на Иран, която подкрепя организацията с няколко десетки военни съветници и регулярно финансиране и развързване на ръцете на Запада за действия срещу него – нещо, което Иран никога не би одобрил
 • Създаване на много нови врагове, които до преди това са имали отлични отношения с Хизбула

МОСАД

Израелското разузнаване от край време използва агенти, представящи се за араби, които вербуват полуидиоти и ги карат да вършат неща уж от името на други организации. Ето защо на принципа действие-реакция може да се окаже, че са жертвали пешка, за да вземат топ.

Какво печели:

 • Световна подкрепа срещу Иран и Хизбула за военни действия – точно това липсва най-много в момента нали
 • Замразяване финансирането на Хизбула и обединяване на ЕС срещу тях
 • Редуциране на военните възможности на организацията посредством спиране на финансовия поток от горната точка
 • Подобряване на сигурността, когато говорим за израелски туристи в цял свят

Какво губи:

 • Няколко израелски граждани загубиха живота си в атентата на Сарафово – целта оправдава средствата

Изводите според мен са ясни. Днес военните организации са доста сериозни и отлично анализират последствията от своите действия. Много често се опитват да ги изкарат идиоти, но те не биха просъществували повече от година, ако бяха такива нали…

Недопустимо е да се съчиняват приказки без доказателства и само под външен натиск. Подхвърлянето на документите по такъв дебилен начин говори за подценяване на родните служби в опитите им да открият виновните и да „разгадаят случая“. Всъщност всичко изглежда прекалено наредено не мислите ли? Добавяйки и зверски натиск над България, на който правителството за пореден път се пречупи, то ситуацията е повече от нагласена.

Съжалявам МОСАД, ама у нас не ядем доматите с колчетата и населението все още е с IQ над 80, за да си даде сметка, че всичко е твърде удобно подредено. Дори за онези, които ще предположат, че от Хизбула са наредили всичко така, то да ви кажа – а дали си струва риска да се съсипе цяла организация, градена десетки години за подобен малък (защото 6 души могат да бъдат убити и с 1-2 ракети) успех? Едва ли…

От човека-защо

п.с. ето едно малко допълнение от БНР „Деконструкция“ с коментар по темата са ситуацията в Близкия изток и кой, кой е там

Advertisements

, , , , , , , ,

 1. #1 by Евгений Георгиев on февруари 6, 2013 - 12:18 pm

  Добре, хареса ми анализа. Бих искал да се замислиш и над следнито, което бях споделил под друга, сходна статия.

  Обърни внимание и свържи и тези факти, аз съм добавил мое разсъждение, може да е така, може и да не е.
  1. Ако не на всички, то поне на много голяма част от вас ви е ясно, че събарянето (планираното детониране, а не самолетната катастрофа) на двете кули бе работа на САЩ, при което обвиниха Ал-Кайда, с цел последвалите атаки.
  2. Информацията, че Хизбула не извършва атаки извън Близкия Изток след 1980г.
  3. Факт, че „Уолстрийт Джърнал“ писа, че България ще обвини Хизбула за атентата, преди самото обявление от наша страна.
  4. Двете визити на Хилари Клинтън, малко преди атентата. Тя е ръководител на Secretary of State, нещо като нашето външно министерство.
  5. Грамите за Бойко Борисов от американския посланник, изтекли в WikiLeaks, уличаващи го в сериозни престъпления, връзки с мафиотски организации и др.

  Как да навържем всичко това? Почваме с нашият Буда. Факта, че американското правителство разполага с такива документи го поставя в позиция, в която може да контролира нашия премиер. Което малко или много означава, че можеш да упражняваш сериозен контрол върху цялата държава. Последващите визити на „министъра на външните работи на САЩ“ бяха точно с тази цел – упражняване на натиск и лансиране на идея. Още тогава е бил разискан атентата и последващото развитие. Което пък ни свързва с точка 1. Инсценировка на събитие, което води до недоволството на народа, при което то изисква ответна реакция от неговите управляващи. Тук не става дума за нашия народ, а за една игра на САЩ. Търси се недоволството на Хамериканците, както и техните съюзници, които да повярват, че мюсюлмани-терористи атакуват (т.2) свещенната замя на тяхната вяра – Израел. При което в един момент да пожелаят същата намеса, която се случи през 2001г. Забележете, че вече те самите ще искат нападение и избиване на себеподобни, тоест вината няма да е на правителството, че е предприело военни действия. След 2006г. насам се наблюдава сериозно засилване и затваряне на кръга около Израел, тоест САЩ осигурява защита на тази територия, а не на населението на държавата (също е много важно това). Точка 3 пък от своя страна напълно подчерта манипулираното становище на нашата държава.
  Като заключение искам да кажа, че всичко това е само мое мнение и всеки има право да се съгласи или не с него.

  • #2 by tikvenik on февруари 6, 2013 - 12:33 pm

   точно за тази реакция-действия говоря и аз….просто нещо се прави, за да провокира друго действие…използват се канали, които да изглеждат автентични за пред ровещите се журналисти и само разузнавателните агенции разполагат с подробни данни, до които обикновения човек няма достъп

 2. #3 by Анонимен on февруари 7, 2013 - 11:29 am

  И всичко си остава в зоната на „конспирациите“ до доказване на противното, поради простата причина че историята вярва на „силния“

 3. #5 by Kurt on февруари 7, 2013 - 2:56 pm

  Имаше преди време статия за конспиративните теории – как хората търсели прости решения и други подобни глупости. В нея, обаче, не се казваше на каква основа приелите официалните версии базират мнението си. Да не би да са имали достъп до секретни документи обикновените граждани и журналисти? В старите шпионски филми се търсеше кой има полза от дадено трагично обстоятелство (смърт на съпругата поради отказ на спирачките на автомобила й). Нашите следователи са пропуснали това, което ти си писал, защото така им е изгодно. Някак си конспиративната (в този случай – официална) теория не издържа.

  • #6 by tikvenik on февруари 9, 2013 - 2:43 pm

   Виж малкото допълнение под формата на p.s. много ще ти хареса…

   • #7 by Kurt on февруари 10, 2013 - 8:21 pm

    И още нещо от днес:
    http://www.segabg.com/article.php?id=636115

    Прекалено конспиративно и хейтърско е за мен, но кой знае, може и да греша. Иначе авторът (от предишни негови публикации) ми прави впечатление на много стабилен журналист.

 4. #8 by Kurt on февруари 9, 2013 - 8:47 pm

  Готино и силно.
  И ето още нещо – също от нехейтър: ruslan-fukara.blogspot.com/2013/02/blog-post.html
  В този блог има и други постове по темата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s