11 обективни факта за зелената енергия, които не знаете

Скоро се опитах да събера всички документи и доказателства за АЕЦ Белене. На практика ми липсваше само цената, макар и тя вече да е ясна и то подписана от Герб, цитирам Росатом, на който тя ще се плаща, а като добавим и това, че само 51% от капитала от 6,3 млрд. ще бъде български, привлечен от кредит, то работата е още по-изгодна. Де факто лихвите, които се начисляват са на средства в размер 3,2млрд. лева. Подчертавам, че това е крайна фиксирана цена за новата АЕЦ Белене.

Реших да напиша тази статия, защото единственото нещо, което нямаше как да подкрепя в детайли с множество доказателства бе това, че не сме готови в близките 100 години да се възползваме от 100% добив на зелена енергия. Ето това ме провокира да събера някои малко известни факти за възобновяемите източници на енергия.

Не ме разбирайте, че съм противник на този тип добив на електроенергия, напротив, но да говорим за него компетентно, то поне трябва да знаем какви са рисковете, опасностите и един термин, наречен „ базова мощност“(ето и инфо на английски).

Вятърни генератори

1. Германските вятърни генератори убиват над 200 000 прилепа всяка година. На фона на едно изказване на Зелените,  колко много са се наплашили птиците по време на новогодишните празници и как десетки били убити, защото в паниката си се блъскали в жиците на електропреносната мрежа и умирали, то в Германия имат доста по-сериозен проблем нали…

врани

Точен скрийншот на Facebook изказването

2. Вятърните генератори в Тексас, едно от местата с най-много такива в света имат интересен ефект – затоплят местния климат. Благодарение на турболенцията от своята работа, те де факто променят климата в близост до себе си като според изследване от 2003 до 2011 година температурата се увеличава, защото продължава монтирането на допълнителни вятърни турбини и това променя локални климат. Какъв е ефектът? Ефектът е промяна на условията за земеделие в района, като това може да коства много, когато говорим за производството на храни.вятърни-генератори

3. Друг проблем при вятърните генератори е шума. Той е доста досаден и всеки, който е бил в близост мисля добре познава този звук.

 

Слънчеви панели

4. Над 50, причиняващи Рак химикала се използват при създаването на фотовотаични панели. Сред тези химикали са кадмий и арсен. Съществува изключително висок риск за здравето на хората, които създават тези системи, а още повече никой не slynchevi-paneliдържи сметка на компании производителки къде точно отиват остатъците от тези химикали след като се завърши цикъла на производството. При изтичане жизнения ресурс на слънчевите панели в рамките на 15-20 години те най-често се изхвърлят в контейнери за стандартни отпадъци (на запад поне е така). Много интересен факт е, че при производството на слънчеви панели масово се използва нещо, наречено азотен трифлуорид (NF3), който, ако попадне в атмосферата има 17 000 пъти по-мощен ефект за затопляне на климата от въглеродния диоксид, а нивата му в нея за последните години са се увеличили драстично.

5. При създаването на слънчеви панели се използва и много силикон. При инхалацията на този силикон по един или друг начин следват изключително сериозни проблеми с дихателната система. Според изследване на една организация от Индия, то от подобен проблем на локално ниво са загинали 25 души от Силикоза, като от подобен проблем страдат и редица други професии като миньори, грънчари  и т.н.

6. Цената на фотоволтаиците пада, но няма да пада до безкрай и това е масовата заблуда номер 1 сред хората. Всъщност тяхната стойност е доста висока в инвестиционен аспект. За много идеалисти те са чудесен вариант, но практиците са доста скептични, тъй като не са особено рентабилни, както такива се оказват по-мащабните енергийни източници. Който знае какво е печалба от обем ме разбира идеално.

7. Силни и слаби страни на слънчевите панели:

 • Силни – Възобновяеми източници; без замърсяване при правилна експлоатация; няма нарастване на цената; подходящи за трудно достъпни места; редуцират CO2 в атмосферата и така подобряват климата
 • Слаби – Скъпи за производство и не особено рентабилни в сравнение с други източници; липса на базова мощност или поне ефективен начин за съхраняване на енергията (всички батерии на света могат да съхранят 10 минути от енергията му – TED, Бил Гейтс); не са ефективни при липса на слънце, при сянка или през нощта; сериозен риск от изтичане на химикали в атмосферата хиляди пъти по-опасни от CO2, което при мащабиране на проектите неминуемо ще окаже влияние.

ВЕЦ

Бисер

Наводнението в с. Бисер взело няколко човешки жертви

8. Един от най-сериозните рискове при използването на ВЕЦ е, че те променят естественото корито на реките. Един от най-големите рискове, който често бива виждан в света, следствие от работата на ВЕЦ са наводненията, покриващи огромни площи.

9. Най-катастрофалния риск, който може да генерира един ВЕЦ е скъсването на язовирна стена. При тези обстоятелства огромни пространства обработваема земя биват залети и реколтата изгнива. Ето линк за най-катастрофалните инциденти – линк. Като добавим и хилядите човешки жертви и все пак ще обърнем внимание на едно родно скъсване на язовирна стена на язовир „Иваново“ до село Бисер – помните го нали няколко души загинаха…

10. Язовирите и ВЕЦ нарушават екосистемата и причиняват унищожаването на огромни популации от речни риби в цял свят. Това е така, защото понякога дебита на отпускана от тях вода пада под критичния за рибите минимум и те не могат да оцелеят, защото местата, където те хвърлят своя хайвер са сухи, вместо да са под водата.

Биомаса

11. Биомасата е директно ГМО. Тук мисля няма 2 мнения, че стремежа тя да бъде по-ефективна неминуемо води до намесата на човека на генно ниво при развитието на тези култури. У нас предимство има Рапицата, която е световноизвестна като един от най-модифицираните продукти наред със соята и царевицата.

Ако искате да научите още обективни истини за възобновяемите източници на енергия, то прилагам няколко линка по-долу, които да ви информират и да спрат вълната от хора, които просто не разбират сериозността на ситуацията и пропагандират нещо, с което не са наясно и само са гледали някой идеалистичен филм за него. Нека четем и знаем, а не да вярваме като некомпетентни хора. Аз си направих труда, направете го и вие, ако не ми вярвате.

Пак казвам, не съм против подобни варианти в бъдеще, но да разчитаме изцяло на тях не е добра идея поне не в близките 100 години, през което време се надявам по-горните проблеми да бъдат решение адекватно и да можем да се възползваме от преимуществото на зелената енергия. На този етап обаче ви казвам, че просто е рано за подобна драстична мярка, защото колко от горните неща знаехте, колко информация имате, та да пропагандирате подобно нещо.

И накрая искам да ви кажа един факт, на който едва ли сте обърнали внимание в натовареното си ежедневие. Шеврон получиха своето разрешение за проучване за шистов газ веднага след като бе замразен проекта Аец Белене. Забележете проекта Белене се спира на 6.04.2012 година ето линк от държавен вестник. Промяната в мораториума върху шистовия газ се случи малко по-късно под натиска на Хилари Клинтън, която дойде в България и на 17.05.2012 година Шеврон постигнаха своето ето линк и за това, датата можете да видите горе в дясно.

На 27.01 вие избирате – Шистов газ или Аец Белене.

От човека, който мрази да се политизират подобни решения за бъдещето на България

, , , , , ,

 1. #1 by MEBELBOX on януари 26, 2013 - 12:14 pm

  Сериозен разбор. Но можеше да покажете в тази статия, или в онази…, за минусите на ядрената енергия. Така или иначе плюсовете сте ги представили в предната статия. Така или иначе аз едва вчера твърдо избрах по какъв начин да гласувам. Все още не се изясняват въпросите от привържениците на „за“ (не акцентирам Вас, а политическите лидери) за ефективноста на нова я.централа върху икономическия живот – ще има ли външен пазар на излишната енергия, колко ще струва произвеждания ток за краиния потребител, т.е. на мен и т.н. И още – защо съседи не се напъват да строят подобни, дали купуването на енергия от нас не е по изгодно за тях, отколкото да строят, след колко години ще започне да генерира печалба. Ей такива въпроси още не са изяснени и отговорни другари умишлено не искат да отговарят на тях, въпреки, че са им задавани.

  • #2 by tikvenik on януари 28, 2013 - 8:34 pm

   Ами постарал съм се в статията за АЕЦ Белене да отговоря на тези неща…базирал съм всичко на доклади и логика, включително и на политически последствия, които може да причини една манипулация от страна на двата лагера. Елементарно е да видиш как Срещу Белене скачаха забравените от Бога Капон и Костов…те само спечелиха от продаването на страх, защото никой вече не ги ебава за плява…дори не могат да влязат в парламента дето се вика 🙂

 2. #3 by Анонимен on януари 26, 2013 - 4:13 pm

  Зелена енергия = бедствие?

  • #4 by tikvenik on януари 28, 2013 - 8:32 pm

   Не задължително…просто както всички ни плашат с АЕЦ и то с авариралите Чернобил и Фукушима…нека видим и какво причиняват другите източници на енергия…този блог е за алтернативни гледни точки и ако го последиш известно време или разгледаш стари статии ще го разбереш 🙂

 3. #5 by Боби on януари 26, 2013 - 10:11 pm

  Това са абсолютни манипулации и авторът е объркал множество факти:
  4. На снимката не е фотоволтаична, а слънчева концентраторна, за която не се отнася текста и е с близо 2 пъти по-високо КПД.
  8. При бисер не е ВЕЦ. Там е бил ненаблюдаван, практически безстопанствен обект.
  Има геотермална енергия, на течения, вълнова и други.

  • #6 by tikvenik on януари 28, 2013 - 8:29 pm

   Снимките не е задължително да илюстрират дословно текста…не знам как разсъждавате честно…идеята на снимките е да покаже различни видове генератори на енергия от възобновяеми източници и не е претендирала за фотоволтаици и конкретика с тях…липсата на текст под нея го доказва…мислете преди да плюете.

   По 4. Няма значение дали има или няма ВЕЦ…говоря за язовирите по принцип, чийто цели могат да са най-различни, но в контекста на предишната статия са именно ВЕЦ….

   п.с. Абе колко IQ имате честно…щото не вярвам нормален човек да е толкова елементарен…

 4. #7 by Христо on януари 30, 2013 - 9:57 am

  Колкото повече чета толкова повече се убеждавам, че за нас „зелените“ (не са зелени) варианти за добив на електричество не вършат работа …. Остават АЕЦ (който политиците не искат) и ТЕЦ (който замърсява изключително много) … всъщност и геотермална ТЕЦ, която никой няма да се сети да направи, а е идеална за България тъй като имаме лесен достъп до горещи извори и с малко дупчене може да станат чудеша

  • #8 by tikvenik on януари 31, 2013 - 12:40 am

   Поне за едно си прав …дупчене ще има…за шистов газ…виках, писах, бучах…няма…еми сега ще направят на швейцарско сирене Северна България

 5. #9 by Teodora on януари 31, 2013 - 3:01 pm

  Много добър разбор на по- голямата част и на по- широко използваните зелени източници на енергия. Но си показал само негативите (само за един си илюстрирал и плюсовете), но както всички знаем, идеален източник на енергия няма, винаги ще имат плюсове и минуси. Въпросът е в това, да се избере най- добрият възможен такъв с най- малък риск за човека и природата. Често това не става, защото се лобира за нечии интереси…

  • #10 by tikvenik on февруари 1, 2013 - 8:14 pm

   Показал съм това, което обществото не знае…щото се наслушах на хвалебствия за зелената енергия…някой беше питал, защо не плюе по АЕЦ…ами малко ли се плю по него и кое точно не се знае. Само, че новият български месия се казва „Зелена енергия“, а аз като един атеист обичам да казвам алтернативните гледни точки…другите са пределно ясни от масмедиите и споменаването им за 1000 път просто би било леко излишно…пък и времеемко…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s