Пайнер? ЕС? Субсидия? WTF? – интервю с група СкандаУ

Знаете, че обичам да правя интервюта с по-смелите хора в България. Днес на гости в Блогът на един психар-хейтър a.k.a. Тиквеник са ми една доста нашумяла в последно време българска музикална комбинация, наречена СкандаУ. Йони и Лъчо се съгласиха да отговорят на няколко по-скучни въпроса от обикновено, но по проблеми, придаващи ударен колорит на родната реалност… за добро или за лошо…

Нещото, което ме провокира да ги поразпитам тези дни е разбира се отпуснатата субсидия по програма „Конкурентоспособност“ на ЕС на Payner Music в размер на приблизително 2 милиона марки, пардон лева…

СкандаУ

СкандаУни Диско гадини

Но да пристъпим към тегленето на числата от Тото 2, тъй де към интервюто:

Тиквеник: Кратко и ясно – бизнес или изкуство?

СкандаУ: Трябва да вървят заедно ръка за ръка ‘дет’ се вика изкуствоведите трябва да се занимават с изкуство и да има бизнесменове, които да го продават един истински пример за това, че изкуствоведите са лоши бизнесмени са ХУДОЖНИЦИТЕ, чиито картини биват оценени на милиони долари едва след смъртта им – първо са изкуствоведи, а след като умрат стават бизнесмени и имат милиони в отвъдното.

Тиквеник: Вие получихте ли субсидия като едни от най-прогресивните РАП изпълнители у нас през последната година? Знам, че се опитвате да съчетавате и двете неща и бизнес частта и музикалното изкуство, та в този контекст е интересен въпроса за читателите.

СкандаУ: (.)(.)+ Субсидия = на (  .  )(  .  ) Ние, като нямаме цици няма и субсидии няма как да ги усвоим няма къде да ги

Цици

Платили сте си – гледайте

налеем и не се опитваме да съчетаваме бизнеса с изкуството за всеки влак си има пътници за всяка каруца си има кон в някои случаи – два, по-добре да бяха изпратили парички в Широка Лъка и без това всички пайнерки ги набираха от там, ‘щото пеят народно по начало. Сега мислим, че ги набират от околовръстното, но не заради певческите им умения, а заради уменията, които демонстрират с духов инструмент в уста и тука вече стигаме до извода, че Бойко прави магистрали, за да има повече чалга певици.

Тиквеник: Последното наистина е прозрение, което заслужава моето уважение. И все пак нужен ли е морал, когато говорим за музика и изкуство като цяло? Посредством отпуснатата субсидия от близо 2 милиона лева на Пайнер не се ли стимулират едни други неща, а не точно музиката в чистата й форма?

СкандаУ: Mисля още сега, музиката и изкуството са едни високо морални дейности, които трябва да си останат такива. Музиката и изкуството са едни трибуни и гласа на хората, които говорят от тях се чува от огромна аудитория и в никакъв случай не трябва да бъдат използвани (трибуните), за да бъдат показвани силиконови цици, освен ако моделирането на телата на пайнерките не се възприема като изкуство.

Европейския съюз дава тия пари на Пайнер, за да се запази националната идентичност и за развитие на икономиката и казуса така прочетен е сериозен, но в буквален превод словосъчетанието поп-фолк на хората от ЕС най вероятно им звучи като модерна версия на фолка – фолклора поп – модерен фолк – фолклор.  Всъщност, те не знаят, че става въпрос за тотална цигания под цигания разбирайте мешаница от ав-Турска, ав-Гръцка и ав-Албанска и ‘секва такава срамотия с преведени текстове и крадена музика. ЕС не знае, че Пайнер са единствената музикална коЛпания, която няма текстописци, а преводачи превеждащи, чалгаджийките от баир на баир разбирай – чалгаджийките са овци.

Тиквеник: Какво според вас е мнението на изпълнителите извън чалгата по темата? Има ли конфронтация? Завиждате ли?

СкандаУ: Който и човек (не само музикант извън чалгата) да сме питали за мнение първата му реакция е да се плесне по челото и да каже, че това е голяма простия, а след това разговора завърша с или без обидни слова по посока на пайнерите и управниците! Две мнения няма – това е положението. Конфронтация или СкандаУ ‘дет‘ се вика има и се вижда и се усеща, но не и завист. Завист е, ако искаш да си на мястото на облагодетелствания, а ние определено не искаме да „пеем“ НЕЩА от сорта на „да не би да ти е златен“ или в най-лошия случай „да не би да ти е цинков“!

Тиквеник: Пайнер е на практика най-голямата музикална компания у нас. Логично ли е точно по програма за конкурентоспособност да се отпускат пари за най-силната фирма на пазара? Не е ли това опит за тотален монопол?

СкандаУ: На нас малко ни прилича това на оня виц с разговора между Господ и тотаджията:
– Боже искам да спечеля от тотото!!
– Ми-и-и… пусни фиш!!!
Силно се съмняваме, че някой освен пайнерите е знаел за подобен конкурс и следователно е кандидатствал за субсидия. Не е луд тоя къде яде баницата, а тоя къде му я дава! Шамара го е казал и дори е отразен от BBC „European money for competitiveness should be given to new and small companies, not to the biggest monopolist“ (Превод: Европейски пари за конкурентоспособност трябва да се дават на нови и малки компании, а не на най-големия монополист).

Тиквеник: Субсидията за едните не съсипва ли важен пазарен принцип, предоставяйки предимство? Все пак освен всичко останало на практика част от парите идват от нашите данъци т.е. слушаш, не слушаш чалга – си плащаш.

СкандаУ: Съсипва да, слушаш не слушаш чалга си плащаш да това е положението!!! Все пак може да прогнозираме някои интересни случки след усвояването на субсидиите! Може да бъде очаквана появата на пайнерки с по 3 цици, а по Planeta да се завърти някакъв римейк на „Зов за завръщане“.

Тиквеник: Защо според вас ЕК нареди повторна проверка на проекта? Има ли съмнения за нечиста игра от чичо Митко или просто обществото все пак се опитва да пробие и да се чуе и неговия глас, че има по-важни неща и най-малкото конкурентоспособност в случая звучи нелепо?

СкандаУ: То, ако е имало първа проверка нямаше да се стига до втора! То малоумщината се вижда и на първо четене! Съмнения винаги има или както пее един наш приятел (Mr. Nice) чалга рапЕр в една негова неиздавана песен цитираме:

„…Фирми министерски печелят проекти,
ама те не са твои, те са на братовчед ти…“

Тиквеник: Искате ли да се снимате с кучето пред строя, или поне да напсувате някой, че нещо много позитивно ми идвате… диско гадини…

СкандаУ: Искаме да те напсуваме тебе брат. Чуваме, че само ти си хранил народа, та да нахраним малко и тебе (смеят се). А Пайнер ги поздравяваме оригинално и емоционално с това, което е имал предвид лирическия герой в нашия нов трак!

, , ,

 1. #1 by Бойко Николов on януари 17, 2013 - 4:45 pm

  Добро попадение е това интервю, въпросите и отговорите къртят мивки 🙂 Затова ти чета блога, щото е извън обществено-правно приетите норми 🙂 (бах` по тъпо не можах да го кажа)

 2. #3 by Бойко Николов on януари 17, 2013 - 4:48 pm

  забравих, трябваше да сложиш един tag – цици 😀

 3. #4 by valetoto on януари 17, 2013 - 6:17 pm

  Анализирай това.Бу-ха-ха.откъде накъде за тех ще има а за нас не.Аре стига бе,гълтат с пълни шепи,не ги ебе че в библията пише Не Гепи.Ама кой ти чете тая стара книга,връти,връти и
  да не се чува стига.

 4. #5 by tutankhamon61 on февруари 28, 2013 - 2:49 am

  Когато някой иска да се занимава с даден бизнес, би трябвало да погледне по-сериозно на въпроса, да събира информация и т.н. А не да казва, че „само пайнер са знаели за субсидията“. Чия е грешката за неинформираността на пряко заинтересовани хора?

  От друга страна тези момчета като се подиграват на пайнерките, нека не забравят, че много народ гледа по същия начин на рапърите – при тях има много от т.нар. осъдителни елементи.

  • #6 by tikvenik on февруари 28, 2013 - 5:28 pm

   тъй, тъй…в крайна сметка всеки има право на мнение…моето естествено е пайнерите на сапун 😀 😀 и то при положение, че им пия с композиторите…

 5. #7 by Анонимен on март 10, 2013 - 4:39 pm

  много са яки а и аз ги нознавам:)

 6. #8 by Иван Иванов on май 4, 2013 - 3:29 am

  В Библията пише също: Поискай и ще ти се даде…Не може така: понеже аз съм левак и не мога да си осигуря субсидий, на никой друг да не се дават. Нарушение на закона за защита на конкуренцията е твърдението: чуждата стока (музика) е калпава, а моята е хубава. Концертите и тиражите казват, кое е и кое не е. А ти, като не харесваш това, което го харесва мнозинството, стой си в опозиция и си гризи пръстите! В следствие на егоизма и нарцисизма на музикалната опозиция в България не влязоха тези 2 000 000 пари, които Митко щеше да инвестира в техника, която щеше да се обслужва от НОВИ РАБОТНИ МЕСТА, които щяха да му увеличат печалбите и ТЕХНИТЕ ДАНЪЦИ, които щяха да произвеждат ПРОДУКЦИЯ, КОЯТО ЩЕЩЕ ДА СЕ ПРОДАВА И ВЪВ И ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. А сега тези европейски пари ще работят другаде и там ще намалява безработицата и ще се вдига стандарта. Ха наздраве, глупаци!!!

  • #9 by tikvenik on май 8, 2013 - 6:12 pm

   Викаш този невероятен продукт чалгата още преди 20 години задмина по продажби Елвис, Битълс, Майкъл Джексън, Абба…щото е ултра качествен продукт нали…ама нъцки…никой не го ще тоя боклук мой…само овците тука…;)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s