Учи онлайн в най-добрите университети в света

Днес съвсем случайно ми попадна един проект, за който четох доста преди време, но все не намирах такова да се вглъбя достатъчно в него.

Ако търсите мъдрост и знания? Ако искате да ги учите от 33 (засега) от най-елитните университети в света? Ако искате сертификат? И всичко това безплатно? Вече има решение, което може да се окаже истинско спасение за жадни за знания хора.

Всъщност решението представлява уеб сайт – Coursera.org, предоставящ възможност за учене на най-различни по вид дисциплини. Докато го обикалях днес в търсене на такива, отговарящи на моите интереси, неусетно вече се бях записал на цели 3 курса:

 • Въведение в Логиката
 • Помисли отново: Как да се аргументираме и спорим
 • Въведение в Астрономията

  Образование вкъщи

  Ако търсите отговорите на въпросите

Различните представени курсове са водени от преподаватели от самите университети. Така например за горните три курса, съответните университети са Stanford University (първия) и Duke University (2-рия и 3-тия).

Голяма част от курсовете предоставят сертификати при завършване подписани от инструкторите. Ако все пак имате някакви неясноти и въпроси, то можете да откриете техните отговори тук.

Сайтът предоставя множество възможности за курсистите, а времето, което е нужно да отделите всяка седмица е не повече от няколко часа, за да сте в крак с учебния материал. Неприятен до някъде е фактът, че всичко се преподава на английски, но няма как. Все пак това е международен език и се налага да се съобразим.

Курсовете са с различна продължителност, като има такива, които са едва 2-3 седмици и други, които са по 3 месеца. Все пак всеки сам решава, кое му е интересно и кое не. Винаги съм казвал, че който иска намира начини, който не иска търси причини. Така, че вече можете да се сдобиете с някой „як“ сертификат, който ви обявява за гуру в областта на криптографията например.

Традицията да споделям страхотни безплатни ресурси онлайн продължава… надявам се и този път да съм грабнал вашето внимание, защото лично аз смятам, че си струва.

От Анонимен NERD

, , , ,

 1. #1 by Рая Христова on ноември 1, 2012 - 7:40 pm

  „Курсера“ – на български е много цинично хахаха 🙂

  Иначе моето мнение за всякакви онлайн обучения е, че те са подходящи само за хора със силна воля и концентрация. Както при курсовете по английски, по танци, или по математика, основната слабост на онлайн версията е, че липсва мотивиращ елемент на групова подкрепа и вътрешногрупова конкуренция.

  Ако онлайн курсовете можеха да заместят реалните такива, то реалните щяха да изчезнат.

  От друга страна, явно има интерес към онлайн курсовете, щом ги има. Въпросът е доколко са ефективни. Според мен голяма част от хората, които изкарват онлайн курсове, не научават кой знае колко от тях.

 2. #2 by Рая Христова on ноември 1, 2012 - 7:41 pm

  ПС не знам какво си направил с „незадължителната“ WP регистрация, ама пак ме прекара през нея 🙂

  • #3 by tikvenik on ноември 2, 2012 - 10:47 am

   oh…ами всичко изглежда наред сега…виждам и името ти 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s