Хейтърите, които промениха света

Думата хейтър не е българска и идва от английското „hate” – мразя. Тя обаче става все по-масова в България. Разликата както винаги със запада е факт. У нас не се възприема, че тези хора имат десетки, стотици и дори хиляди причини да мразят, а са квалифицирани като тумор в бавно загряващото ни ТВ общество.

Хейтърите у нас са онези странни хора, които откривате навсякъде около вас. Те не харесват едно или друго, но още има поне едно нещо, в което вярват, макар и те често да не знаят какво е то. Това са хората, които задават въпросите, на които вие нямате „топки” (както казват отвъд големия гьол) да разберете отговора. Хората, които мислят, хората, които изследват проблема, онези хора, които единствени могат да го решат, па макар и вероятността за това да е малка.

Света е в твоите ръце

Да бъдеш хейтър у нас, отдавна не е безпочвено да плюеш, напротив станало е символ на алтернативната логика… Другото са т.нар. интернет тролове и не бива да бъркате двете неща, защото разликата е огромна.

Някои от най-популярните хейтърски движения днес променят света, сред тях са Wikileaks, тези, чиято уста американското правителство опита всячески да затвори – блокирайки сметки, арестувайки човека зад тях и редица други подмолни гадости. В крайна сметка Wikileaks се превърнаха в символ на свободата на словото и откриха милиони привърженици на 6 континента от всякакъв пол, раса, религия, етнос и континент, казвайки нищо повече от истината и то в нейния най-горчив вариант.

Друго движение, базирано на хейтърството и недоволството е the Anonymous. T.нар. хактивисти, също задвижиха гнева си именно срещу несправедливи каузи по цялото земно кълбо. Някои от тях бяха именно в подкрепа на Wikileaks и техните идеи за свобода на хората и информацията, а други подкрепяха ясни несправедливости, които често телевизиите не показват.

Движението на обикновените хора обаче се оказа Occupy Wall Street и неговите варианти по цял свят. То ясно показа на какво са способни властимащите, за да се премълчи и прикрие човешкото недоволство. Медиите мълчаха. И докато в САЩ имаше протести на 200 000 души и ринене на палатките на протестиращите с багери, докато те са в тях, у нас се въртяха насочващи клипове с по-малко значение (с оглед броя участници), уронващи авторитета на Путин при митинги от 50 хил. души и подготвящи ни за шистов сондаж (оста САЩ-Русия е избран, като съпоставим, а не насочващ аудиторията, като наблягам на това, за да няма обвинения в пристрастност). Движението е живо и до днес и продължава да се бори за демокрация за всички онези малки безименни хора, каквито всъщност сме 99% от жителите на тази планета.

Бунтарството обаче не е за всеки. Хейтърството като негова съвременна форма също. Все пак постоянно и непрестанно някъде там по света се събужда един хейтър, който за разлика от хипитата не променя човека до себе си, а се стреми да промени света, за да бъде той едно по-добро място за абсолютно всички негови обитатели.

От Махатма Ганди

(мисъл на Айнщайн за него: На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята)

, , , , ,

 1. #1 by Inness on април 20, 2012 - 11:47 pm

  А как бихме могли да променим света, ако не се опитваме да променяме хората и най-вече себе си, разбира се? Би било интересно да разберем.

  • #2 by tikvenik on април 21, 2012 - 7:43 pm

   Изброените по-горе не са променили човека до себе си, а директно целия свят. Нито WikiLeaks, нито the Anonymous, нито Occupy Wall Street са променили своите съседи, но промениха доста неща в глобален мащаб, ако разбираш какво имам предвид.

 2. #3 by MBOX on април 21, 2012 - 4:34 pm

  Уф, какво да ти кажа! Не те познавам, но бутоните под статията са малко за споделянто и из мрежата. А и на няколко преди нея. Респект.

 3. #4 by milena on август 1, 2012 - 10:52 pm

  Определено е трудна ситуацията не само в България

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s