10 април и първият български космонавт – Георги Иванов

Днес е паметен ден за всеки българин. За всяко българско момче, което някога, поглеждайки претрупаното със звезди нощно небе е имало мечта да полети в космоса и да бъде космонавт. Едно от тези деца сбъдва своята мечта и се превръща в първия български космонавт – Георги Иванов.

Следващото е цитат от Wikipedia и дава малко по-подробна информация за целия полет на този велик българин:

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“, с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“ сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно.

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Когато се

приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута. Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.

Днес целите ни са други. Радваме се на скапани малки неща. Като някакви хипита, опитващи се да променят човека до себе

Първия български космонавт Георги Иванов

си и винаги оставайки малки и невзрачни коне без история. Историята доказа, че този метод няма бъдеще с падението на хипитата. Няма го този плам, няма го заряда и стремежа да променим, ако не света, то мечтите на няколко милиона наши сънародници.

И на тази паметна дата 10 Април, 33 години след полета, „любимите” ми БТВ (вие продажни свине за разплод, самонарекли се журналисти) отделиха в късната си емисия цели 5 минути на онова нещо, наречено Lady Gaga, но нито секунда за един от най-великите ни съвременници. Човека, показал на всеки, че няма невъзможни неща.

Такива сме сиви, бездушни, ядящи чипс пред телевизора амеби с големи амбиции и малко страхливо сърце. Яд ме е, но мен винаги ме е яд. Какво ви пука, това е старо или не е ваш проблем/празник или тоя е мръсен комунист и т.н. и т.н.

Вие сте други, не сте от тези. Вие сте цветни в чернобелия спектър на тоалетната чиния, опръскана с лайна. С други интереси, с други мечти.

От чичо Лалю

, , , ,

  1. #1 by Анонимен on май 6, 2014 - 2:26 pm

    Много е яко :-). :-).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s