Интервю за работа

Сигурно и вие като голяма част от „богатия и презадоволен” български народ си търсите работа. Все пак не ви ли дразни как работодателите държат да отделите нужното време, за да напишете примерен материал, да напишете мотивационно писмо, да решите задача, а понякога дори да попълните IQ тест, но все пак не ви казват каква заплата предоставят.

Особено неприятно е да ви питат за ваши идеи, които да подобрят дейността на компанията като цяло, като самият аз имах такъв случай преди година и нещо (поздрави за Digital.bg – даже няма да ви напсувам и да си губя времето в хейт за вас), при който видях реализирани 2-3 свои идеи след по-малко от седмица. За това си трайте, не им давайте нищо, защото те често не го заслужават.

Ако вие сте от хилядите хора, които не си ценят времето – направете го. Винаги можете да загубите цял ден и да отделите внимание, нерви и креативност, за да разберете в края на интервю, че въпреки изисквания 5 годишен опит, един куп компетенции (тесните специалисти у нас са удобна утопия само), няколко езика и препоръки на сходна позиция – заплатата ви е щедрите 450 лева. Това е положението, ако не искаш, стой си вкъщи, което вероятно е доста по-рентабилно.

У нас фирмите се научиха, че хората работят за без пари. Те искат да допринесат за вашата фирма, докато техните сметки, семейство, заеми и ангажименти са на заден план. Не е ли това прекрасно. Очаквам в скоро време да се появят компании, които да изискват плащане, за да ходите на работа и това ми се струва напълно резонна идея в контекста на пазара на труда у нас.

Често въпреки конкретните изисквания работодателите се правят на луди, за да спестят няколкостотин лева на компанията – принизявайки ви до нивото да бъдете втора категория човек. На тях не им пука за вас, за вашите нужди, камо ли за вашите мечти и цели. Вие сте роб, нает, но роб.

Все пак ето едно видео, което казва често повече истина, отколкото фирмите са посочили в обявата за работа и спецификациите на длъжностната характеристика:

от Безработния АНАЛизАтор

Advertisements

, , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s