Егоизъм и фактора „Аз винаги съм прав”

из поредицата 5-те грешки на съвременното българско общество

2. Егоизъм и фактора „Аз винаги съм прав”

Представете си като започнем от Аристотел и стигнем до Христо Ботев и всички между тях са били склонни да променят своето мнение, в зависимост от аргументите на своя опонент. Спрете да градите хартиени къщи от ЕГО, защото ви гарантирам един ден ще осъзнаете, че вятъра е по-силен от очакваното и тогава ще забележите, че царят е гол, че вие сте проекция на някой друг образ, че всичко това просто не ви прави щастлив. Не казвам да бъдете себе си, в крайна сметка не всеки се харесва достатъчно, за да има куража и смелостта да го направи.

Сега си кажете една реплика, която струва 200 лева „Аз се харесвам!”, можете да кажете и друга „Аз не се харесвам, но ще се постарая да започна да се харесвам и не защото така трябва, а защото в един бъдещ момент ще бъда доволен от етапа на развитие, който съм достигнал в моя живот!”

Не бъдете като глупавите тийнейджъри(s0R1 4m4 St3 4dSk1 glUp4v1 D3c4), използващи израза ”Ще направя каквото трябва пък да става каквото ще!” – това не ви е комунизъм, направете каквото е нужно, за да стане каквото искате да стане или поне имайте цел. Самият аз публикувах своите мечти в една предишна статия.

Научете се да слушате и да разбирате, а не просто да отговаряте със заучени фрази, колко сте велик, защото просто не сте. Сравнете се с най-добрите, а не с най-известните (някъде из публикациите в блога има снимка на крива, изразяваща това какво е нужно, за да си известен, която говори сама за себе си).

В университета имах един познат, който често бе усмиван от всички заради често жалките си опити за свалки. Аз го защитавах до един момент, в който той (докато 10 човека му говореха как се излага) ясно декларира, че не е важно какво се говори за него, а важното е, че се говори. От този момент отприщих Ада върху него. Разберете първо какво значи PR, разберете, че 95% от завършилите това работят като магазинерки (да магазинерки, не продавач-консултанти – модерния начин да наречеш някой магазинер, макар и ти и той да знаете за какво става въпрос), защото са велики PR-и. Проучете историята. Вижте причините.

Ще перефразирам една мисъл – „Човешко е да се греши, божествено е да си признаеш!” и ще ви попитам колко души познавате, които са склонни да признаят грешките си.

Страх ли ви е? Мислите, че ще свалите гарда си? Ще се откриете за атаки? Ще сте глупакът в групата?

Напротив, провокирайте хората да дадат най-доброто от себе си срещу вас и докажете, че не са прави. Какво ще кажете да сте истински индивидуалист?

Ако не ви слушат – за какво са ви? Най-добрите приятели са тези, които ви слушат и разбират, помагайки ви да преодолеете трудните си моменти. За добрите моменти приятели винаги има. За лошите обаче броят им драстично намалява или буквално изчезват (винаги се сещам за двете тенекии сол, които трябва да изядете с един човек, за да разберете, че ви е истински приятел). Един страхотен начин да разберете колко са точно истинските ви приятели…освен ако не ви е страх от истината…

от поредния Наполеон, който си изхвърля боклуците, където му падне

, , ,

  1. #1 by ПАЦКО on септември 14, 2011 - 10:54 pm

    Научете се да слушате и да разбирате

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s