Диалози на пениса – част 2 „истинската Ялта”

Сталин и Хитлер бяха приятели отдавна. Преживяли бяха много премеждия заедно и макар да имаха някои търкания помежду си, те си оставаха двама най-добри приятели. Често неразбирани от околните заради странното си поведение и поглед върху света, те все пак съумяваха да оцелеят и да продължат да надграждат своите отношения.

В блока ги познаваха като две от най-странните 15–годишни деца, които бяха виждали. Понякога се чудеха дали не страдат от някоя странна болест, която докторите още не са успели да измислят. Истината обаче беше малко по-различна. Хората просто не приемаха по-различните от тях. Дали от страх да бъдат истински различни и да го декларират, отделяйки се от стадото или от солидарност към общите порядки хората откровено дискриминираха двете деца. Още по-странното беше, че те толерираха куп други неща, но не и това.

Най-вероятната причина си оставаха сякаш техните имена – на диктатори. Сталин и Хитлер бяха доста интелигентни за разлика от болшинството други деца, които подобно на своите родители ги отбягваха. Те всеки ден с часове обсъждаха историята – обожаваха я. Най-странното бе, че всеки защитаваше тезата на съименника на своя приятел. Като цяло споровете ги разсейваха, когато не ходеха на училище и пишеха своите домашни, а те бяха изключително стриктни и ученолюбиви ученици, защото дори учителите ги дискриминираха и често буквално се заяждаха с тях, та се налагаше те да се борят със зъби и нокти за правата, които другите получаваха на готово.

Другото им занимание беше да мислят как да спечелят пари. Да пари, защото все пак живееха в материален свят. И колкото и да не им бе приятно още от съвсем рано си дадоха сметка, че времената на силните лидери, които говорят смело и действат решително отдавна бяха отминали. Сега на мода бяха парите.

С часове стояха на една пейка до крайния вход на техния блок и рисуваха най-различни планове с пръчки върху песъчливата почва под нея. В един ден беше някоя измама, в друг интересен поглед върху всякакви хазартни игри, даващ шансове да станат истински богати и да бъдат някои в този евтин, прашен и гладен свят. Почти винаги се гордееха с това, което им хрумваше, така живееха ден след ден и макар почти никога да не правеха нищо от това, което планираха, освен съвсем малки хитроумни пакости, благодарение на които се сдобиваха с малко джобни, защото и те като другите деца искаха да си купуват разни дребни неща – бяха щастливи от факта, че имат истински приятел.

Дори тези относително умни деца бяха покварени от парите и от материалното и въпреки всичко най-голямото удоволствие за тях представляваше безбрежното скитане из дебрите на умовете – техните и тези на хората, които виждаха. Една от игрите им представляваше практически анализ на мъжа или жената, преминаващи без даже да ги забележат от другата страна на пътя-паркинг.

Не ги интересуваха момичета, не че не ги харесваха, просто смятаха, че за всяко нещо в живота на човек си има време и място, а това определено не беше. Сталин беше по-добрият от двамата, макар и малко. Всъщност те не бяха лоши момчета, просто обичаха предизвикателствата и насладата, която им носи покоряването на поредното такова.

Един ден Хитлер каза:

–          Сталин искаш ли да пием по бира?

–          Добре, но нямам пари – каза Сталин – ако черпиш става.

–          Проблема ти е решен – отвърна Хитлер и двамата станаха от пейката и се запътиха към близкото заведение, за да седнат на масата при хубавата сервитьорка, която така и никога не заговаряха за нещо по-различно от професионалните й задължения – просто не искаха да дадат шанс на нищо и никой да застане между тях и да провали тяхното щастливо макар и непонятно за хората приятелство.

 

От Збигниев Бжежински

 

, , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s