Защо няма да имам имейл в Abv.bg или друг акаунт в мрежата на Нет Инфо

Съвсем скоро разбрах за една подробност в пощата на Abv.bg, която явно преди време все пак е била разисквана в интернет, но аз явно съм пропуснал този епизод от развитието на интернет в България.

Не че някога съм вярвал много, много на българските електронни пощи, особено, след един експеримент със сървъра на mail.bg преди 7 години, но бях длъжен да отбележа този детайл, тъй като все пак имам някакви спам пощи в abv.bg и напоследък започнах да получавам реклами на всякакви боклуци, а в един конкретен случай пощата не беше пускана на никой друг освен на организацията, заради която я създадох. Та реших аз да се възползвам от правото си да прочета условията на Нет Инфо.

По долу ще откриете член 31 от Общите условия на ABV.bg, който ясно ви казва, че информацията ви може да се използва от компанията за маркетингови и рекламни цели. Точка 3 умело избърсва ръцете на създателите на този документ от 10 страници, като казва, че потребителя имал „право” (което значи, че те няма да го уведомят, освен, ако самия потребител не поиска това) да се информира, когато му предоставят данните за първи път (забележете първия път… т.е. после няма и да ви кажат).

 

Цели, за които може да се използва информацията

Чл. 31.

 1. Нет Инфо събира и използва информацията по чл. 29 за целите, предвидени в настоящите Общи условия, както и за предлагане на нови стоки и/или услуги на Потребителя (безплатни или платени), за предлагане на оферирани от други лица стоки и/или услуги, за промоции, за организиране на томболи, запитвания, анкети, за приспособяване на предлаганите услуги към предпочитанията на Потребителя, за статистически и други цели. Описаните цели, за които се използва информацията не са изчерпателно изброени и не пораждат задължения за Нет Инфо.
 2. С приемането на настоящите Общи условия, Потребителят се съгласява с обработването на личните му данни за целите на директния маркетинг. Потребителят има право да възрази срещу обработването на личните му данни за целите на директния маркетинг, като изпрати писмено съобщение до Нет Инфо на посочените адрес или e-mail за контакти.
 3. Потребителят има право да бъде уведомен преди личните му данни да бъдат разкрити за пръв път на трети лица или използвани от тяхно име за целите на директния маркетинг като му бъде предоставена възможност да възрази срещу такова разкриване или използване.

Това окончателно срина доверието ми в българските доставчици на електронни пощи… всичко ще бъде преместено (поне от мен от тези пощи) и ви съветвам да последвате това, защото мисля, че най-малкото не е етично спрямо потребителя.

Предполагам, че същата практика се използва от потребителите и на други сайтове на Net info – vesti.bg, vbox7, svejo.net и т.н. Четете условията, за да не ви заливат с боклуци, от които нямате нужда.

Дано съм ви помогнал.

От Мартин Лутър Кинг

П.с. Най-дразнещо е пет пъти да докладваш спам и той да продължи да ти пълни пощата като за последно…

П.с.2 Иронията е че ще кажа да пуснат статията в Svejo.net, която също е на Netinfo

, , ,

 1. #1 by Questo on юни 16, 2011 - 10:09 pm

  Свежо вече не е част от Нет инфо, така че не се притеснвявай от цензура 🙂
  Иначе много компании процедират по същия начин. И тъй като потребителите ги мързи да си прочетат общите условия, данните им се развяват наляво и надясно.
  Аз не бих казал, че Нет инфо постъпва чак неетично спрямо потребителите. Но пък прекарват тихомълком споделянето на данните, което…абе не е генгста

  • #2 by tikvenik on юни 17, 2011 - 11:16 pm

   Ами аз го правя почти винаги…затова никога не си отворих акаунт в epay.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s