Не, на кратките изречения

Днес прочетох в един от престижните български блогове предоставящи съвети за копирайтъри, че трябва да пишете кратко, точно и ясно. Категорично съм против това. Написах адски дълъг коментар, която считам съм длъжен да споделя тук, па макар може би да бъде отчетен като „duplicate content“  (все пак ме боли дали сте трима или 3 милиона ).

Аз не съм съгласен с автора, като наблягам на това, че може Хемингуей да е е писал с кратки изречения (в контекста на коментара на колегата читател), но редица други – с дълги.
Всъщност най-добрият роман на 20-век „Одисей“ на Дж. Джойс (според доста високо оценена комисия) представлява 8 огромни изречения без пунктоация.
Имайте предвид, че литературата, която се пише за художествени цели не е нужно да е елементарна – това и е идеята, тя трябва да развива мисленето на хората.

Ако обаче пишете статии за целите на маркетинга (т.н. поне от мен американски стил), то тогава кратките изречения са вероятно необходимост, подтикваща към отвеждането на клиента до стадия на покупката на продукта/услуга предлагана от съответния сайт т.е. повишат неговата увереност, стимулирайки неговата самооценка, че е разбрал абсолютно цялата нужна му информация, касаеща съответния продукт.
Макар да знам за блога на автора и да съм писал статия по повод „Блогопедия“ не мога да се съглася, че пренебрегването на интелектуалната летва ще доведе до отговорната ни и съвестна гражданска позиция… не напразно обвиняват американците, че са глупави – на тях просто не им се налага да са умни …

Чакам сериозен хейт (тази любима bg дума) по въпросният коментар или поне по тази статия. Все пак автора на основната публикация е доста сериозно име, та може да се завърже малък спор. Надявам се – та нали в спора се корени истината…

От Рамбо Силек

п.с. Не се сдържах и ще оплюя БТВ – „Умрете в калта на собственото си лицемерие“

, , , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s