Основи на фундаменталния атеизъм

Според невярващите не атеизмът, а религията подтиква към насилие, особено срещу тези, които изповядват друга вяра. Още Волтер е казал: „Не атеизмът поражда жестокости, а фанатизмът.“ Заедно с отричането на „безсмъртната душа“ атеизмът не признава и личното безсмъртие. За него битието на отделния човек е само миг от потока на битието на цялото човечество – поток, устремен към бъдещето.

Тъй като атеизмът не признава религиозните норми като източник на морал, невярващите често са смятани за нетолерантни, неморални и слепи за красотите на природата. Според атеистите един морален и нравствен човек постъпва правилно доброволно, а не по заповед на Бог, и не с цел да избегне страшното наказание.

В древността думата атеизъм е имала съвсем различен смисъл. За гърците, живели от 400 до 200 г. преди новата ера, атеисти са били тези, които са вярвали само в един Бог, все пак древните елини са вярвали в доста повече богове (сякаш един не им е бил достатъчен). Ако трябва да се конкретизраме само с едно име имащо фундаментален принос в изграждането на атеизма, такъв какъвто го познаваме днес, то можем да посочим германския философ Фойербах като баща на модерния атеизъм. Въпреки това най-старият документ относно атеизма, които е откриван е от 1659 година и определя Библията, като доста съмнително четиво.

Според доста подробни изследвания проведени в последните години (общо 39) е доказано на средна база, че атеистите са с по-висок коефициент на интелигентност (IQ) от вярващите. Всъщност е интересно да се спомене, че например 90% от американците вярват в Господ, а едва 7% от техните учени подкрепят народа, като също вярват в своя бог.

В България атеисти са общо 13% от българите, като още 25% не вярват в Господ, но все пак разчитат, че има нещо като висша сила над нас.

Ето какво споделя за религията най-известният физик на нашето време и обявен за един от най-големите гении на хилядолетието професор Стивън Хокинг: „Божията ръка не ни е нужна за обяснението на Вселената. Тъй като разполагаме със закон като този за земното притегляне, знаем, че няма как една Вселена да изникне от нищото“

И все пак ето какво е казал Карл Маркс в защита на религията (въпреки, че самият той е атеист): „Религията е опиум за народа.“ Негови са и следните думи: „Религията е въздишката на потиснатата твар, тя е сърцето в един безсърдечен свят, тя е духът на бездуховните състояния.“


От мръсника-изверг


По материали от Deutsche Welle

Advertisements

, , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s