Последният зъб в устата

Някой влиза в бара. Тълпата млъква. Един дебел пияндурник с оголено шкембе и мазен потник преглъща нервно, облизва брадясалите си бузи и замръзва с втренчен поглед в току-що влезлия.

Последният изкарва пистолета си и, ориентирайки се само по звука от премляскването, изпраща един куршум в същия този търбух, за който стана дума преди малко. Простреляният се катурва през глава и се изплющява на пода. Смесицата от кръв и лайна подсказва за бавна смърт.

Смърт, която влиза, сяда на отдалечената маса в ъгъла, поръчва си бира и фъстъци и зачаква търпеливо. Наблюдава. Записва нещо в тефтера си, слуша музика, тактувайки си с „крак”, но не тръгва още… Разтегля престоя си до краен предел.

Чува се друг звук и стрелецът го посочва като слепец с пистолета си. Една от червените свещи е изпращяла. Стрелецът е уцелил и нея… Тялото на бармана се просва сред чашите на бара пред него и задремва не за кратко… Стрелецът повдига глава леко назад.

Изпод шапката блясват устни с две-три кървави цепки по тях, зад които се показва един единствен зъб. Нежната шия малко по-долу има „огърлица” , спомен от бесило или просто някакво въже, мястото на което очевадно не е било там. Стрелецът е жена…

Минават още няколко тежки мига. Стрелецът започва да ходи бавно назад към изхода без да се обръща. Вратата е зинала отворена.

Навън е светло.Вътре – сравнително тъмно. Тишина. Стрелецът се изплюва, престъпва прага и изчезва надясно. Белият й зъб подскача няколко пъти шумно върху дървения под и се спира в пикнята на дебелия полутруп, който трпери в неравномерни пъшкания.

Смъртта се изправя, остава за миг в положение, в което ако имаше лице би гледала към някой. Никакво помръдване. Червата на дебелия се подават от корема му.

Смъртта пали цигара и излиза подскачайки от бара.

 

гост автор: монсеньор Никезо

 

, , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s