Майната и на любовта, аз живея за отмъщението

Винаги съм мислил, че омразата е по-силно чувство от любовта и вярвам че 90% от хората променили света са били тласкани не от любов, а от омраза. Често обаче се прикриват, че го правят  от любов и човеколюбие. Аз си признавам че омразата ме кара да върша далеч по-големи неща от любовта, която като цяло винаги съм смятал за опиата на народа, каращ го да се примирява и да се подчинява, независимо от обстоятелствата.

Ето определението за любов (wikipedia):

Любовта е чувство на привързаност, грижа, привличане, симпатия в някои случаи произлизащо или съпътствано и от сексуално привличане. Най-общо това е потребността човек  да бъде всеотдаен към друг човек. Любовта е дълбоко, неизразимо чувство, което се споделя от близки, влюбени, и такива, които имат интимни отношения.

В по-общ смисъл любовта е чувство, характерно не само за хората. Например в чисто биологично-физиологичен аспект любовта може да се изрази с грижата на родителският индивид към малките. За някои любовта е дори синоним на секс, изразяваща се като състояние, в което полово зрели индивиди се съвокупляват. В психологически план любовта е силната привързаност към друг човек, индивид, а в социален – е необходимост от (личностен, когато е за хората) контакт.

В българския език съществува синоним на думата „любов“ – „обич“, като трудно може да се определи ясна разлика и граница между двете понятия освен, че обичта е постоянството на любовта. Съществува терминът „платонична любов“, характеризираща се с изпитването на „любовни чувства“ от половозрели индивиди, необвързани от родителски или роднински връзки при липсата на сексуален контакт. В преносен смисъл може да означава още страст към нещо.

Ето и определението за омраза(wikipedia):

Омразата е негативна емоция, интензивно чувство на антипатия, отвращение или враждебност към нещо или някой, чийто зло се желае. Омразата е свързана с желание да се избегне, ограничи, спре или унищожи всичко, което се мрази. На нея се гледа като на антипод на любовта.

Мразят се хора или различни организации, които застрашават благополучието или самото съществуване на хората, извършват психически или физически тормоз и нанасят щети или вреди.

Според психолозите, омразата е ответна реакция към хора, чийто интереси са коренно различни или противоречат на нашите. Хората обикновено мразят всичко, което се противопоставя на здравето или благосъстоянието им, дори всичко, което не могат да обичат.

Често омразата е причина за насилие. Много престъпления са извършени именно под въздействието на омразата. Преди и по време на война например честа практика е да се манипулира населението да мрази друга нация или политически режим.

Омразата може да предизвика антипатия, отвращение, чувства за унищожение и понякога самоунищожение, но въпреки това, повечето хора могат да мразят нещо или някой и не е задължително да изпитват или изразяват тези чувства.

Омразата може да бъде насочена срещу една определена раса, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, физически недъг, етнос, гражданство и т.н.

Както по-горе е описано всичко което не е любов е омраза. Следователно при едно мое доста странно и субективно проучване всички резултати получени от google са около 130 млрд., от тях на любов се появяват около 1 млрд., при съотношение 130 :1 в полза на всичко останало, то следва да се заключи, че светът не е движен от любовта, а напротив от омразата….

В крайна сметка обаче капитализма изисква хората да са „ЩАСТЛИВИ“ т.е. да обичат поне едно нещо, което да ги направи податливи на манипулациите на масовите кампании тъй като са свикнали с компромисите, които са направили в личен план и след като веднъж са отстъпили ще отстъпят отново…

или както гласи един мой любим израз „Едно куче научи ли се да яде лайна не можеш го отказа“, всъщност тази максима е изпитана във времето и по-точно един ярък пример е когато Чингиз Хан тръгва да обединява племената на монголите, той се съревновава със свой приятел от детството за върховенството над тях. Той печели решителна битка срещу старият си приятел, но след като той избягва от участта да бъде заловен от войниците на Чингиз Хан, неговите генерали го предават. В последствие великият монголски пълководец заповядва да ги убият и помилва своя приятел. Неговото обяснение е че днес те предават друг, а утре ще предадат и него.

Та нека не се заблуждаваме кое всъщност е движещата сила на света и все пак държа да отбележа, че не просто хаотичната омраза е важна, а напротив насочената такава.

Може разни лаици да обясняват, че любота ще спаси света, но нека не забравяме че омразата го е създала.

От оня форумен боклук, който ви оплю когато се правихте на интересен в Gepime.com (тези жалки прокажени загоряли копелета)

, , , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s