Студентите – вечните бунтари

Вчера се замислих, дали наистина заглавието на тази статия е вярно – дали това наистина е така.

Интересен факт е че по време на комунизма, студентите се бориха за капитализъм, а сега поне от моя гледна точка се опитвам (аз като студент) да отстоявам по-социални идеи. Дали целта на студентите е винаги да са срещу системата или просто узрявайки човек разпознава и по-различни идеи от тези в които е израстнал.

Дали вечната борба ще приключи някога, тази „люта“ съпоставка на идеологии? Едва ли просто хората са различни и всеки вижда светът през своята призма или както имаше едно правило в философията, което ако не се лъжа гласеше  „Светът на котката, не е свят на мравояда“.

Запитвам се дали вече светът наистина не се променя дали към по-добро дали към по-лошо,  още никой не може да каже, наяве са само догадки и предположения. Дали пропагандираният широко от медиите капитализъм е верният път или сме изтървали питомното и сме тръгнали да гоним дивото?

Странно е как, колкото е добра за едни една система, толкова е лоша за други, макар всички те да са най-обикновени хора с приблизително еднакъв умствен капацитет, ако оценяме по този критерии подкрепата за едните и другите идеи – уж от различни хора.

Студентите обаче са винаги авангарда в мисленето на една нация. От тях сякаш и очакват повече, а може би и те самите си вярват, понякога твърде много. Дали не се сблъскват с реалността на живота и не се стремят да осъществят свойте идеи в опит да подобрят живота си за в бъдеще, стрмейки се да минимизират слабите си страни и максимизират силните си такива. Като в комунизма, на студентите вероятно не им се е работило и затова  са разчитали да изградят свой бизнес и да прекарат щастливо живота си ня лява или дясна „кълка“. В момента пък се стремят често към обратното сигурно притеснени за своите социални придобивки и сигурността(несигурността) , която бъдещият им живот предвещава.

Ако се проведе изследване по темата, кога човек узрява истински за живота с пълните му отговорности(ако може да се дефинира това понятие)  и се докаже че това се случва в студентска възраст или около нея, то явно съм бил прав, макар да мисля че съм прав още в момента, когато съм започнал да пиша тази статия.

А може да се окаже че всичко е въпрос на его и в крайна сметка да не е глупак този, който греши, а този който упорства в своята грешка.

Четиримата танкисти и кучето „Гошо“

Advertisements

, , , ,

  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s