За лицемерието на хората

Четох току що интервюто на един приятел за блога на fcolor
и ми стана интересно, колко лицемерни са хората – визирам бан-а, който е получил Джон Чоу споменат във въпросното интервю като човек-а правещ пари като разказва на другите как самия той прави пари от интернет(title-a на блога му е „I Make Money Online by Telling People How I Make Money Online“ и то по максимално капиталистически начин и без никакви задръжки. Та интересното в случая е това (ако сте прочели вече интервюто ще знаете) че начинът използван от въпросният Джон Чоу бил твърде директен и не бил етичен. Няма демокрация на тоя свят всичко сякаш е една утопия.

Интересно е защото, макар че Google Inc. започна своето съществуване с моралната подкрепа на милиони души по света заради опита да се отхвърли монопола на Yahoo и MSN като водещи търсачки, то днес Google  са поредният корпоративен гигант (срещу такива се бориха в началото на своето съществуване) притежаващ буквално живота на хората чрез редица услуги визирам google.com (естествено включвам всички регионални подразделения като google.bg, google.co.uk и т.н., всъщност регионални търсачки на google нямат сякаш единствено Македония – може би около спора за името и Токелау – домейнит*.tk) , youtube.comblogspot.com и десетки и стотици други изключително посещавани страници в интернет (списък с услугите на Google) естествено те могата да направят ит феномен и страница за кирливите ризи на чичо Гошо от долния етаж, което вече ме плаши, но те контролират най-популярната търсачка в света. В крайна сметка се оказва че те по свое лично усмотрение колят и бесят чрез своите услуги. 

Напр.:  Имаш велика идея за това как да подобриш нещо в световен мащаб (да кажем двигател с кинетична енергия)  те обаче няма да я индексират, няма да пуснат видеото към твоята идея,  ще свалят блога ти … и т.н. и т.н. Опасно е когато една компания получи толкова власт и започне да навлиза във всяка една сфера на живота (Сбъдва ли се фантастичнния сценарии описан в редица филми, в който корпорациите управляват света?) например чрез услугата си Google Earth посегна и на нашето лично пространство , все по-малко в последните години, ограничавано било то от държавни или корпоративни интереси – следене в интернет, биометрика навсякъде включително и в паспортите, чипове в деца(чийто родители са с промити мозъци че „терористите“ дебнат баш тяхното дете), логване на търсенията в интернет (google.com – помни какво сте търсили до девето коляно) и много много други.

Властта покварва, казват някои, а когато тя е твърде много човек винаги иска още и още скоро очаквайте денонощни магазини Google,  аптеки Google, a между другото мисля че имат болница. Да са ни живи и здрави хората обричащи света на идейно и икономическо робство, защото какъв е смисъла да избираш между две еднакви неща когато и в двата случая печелят едни и същи хора. С други думи ситуацията е същата като изборите в България – същите хора, ама с различни муцуни.

Advertisements

, , , , , , , , , ,

 1. #1 by Jotter on септември 28, 2009 - 1:25 pm

  Не съм съгласна с много от твоите „лицемерни“ мисли.
  1/ ситуацията не е като при изборите и муцуните не са същите, дори корпорациите не са същите – с изключение отчасти на лицето си на екрана 🙂
  2/ Google Earth – не следи хората, тя показва със спътникова снимка само ландшафта, но не съм специалист все пак И БЪДИ СПОКОЕН, тиквеник – тя не следи никого в Гърция 🙂
  …..
  Съгласна съм само с това, че Google е поредния корпоративен гигант, но трябва тук малко да се поровиме…колко получават неговите СЕО-та в сравнение с другите /ако не е държавна тайна, де/ и дали имат акции на борсата :-)..
  .а, и дали превеждат 0,49 сента по банкова сметка ?!

 2. #2 by Jotter on септември 28, 2009 - 1:27 pm

  Определено НЯМАТ болница!!!!!
  Освен за такива като теб!

 3. #3 by Tikvenik on септември 30, 2009 - 2:38 pm

  честно казано се радвам че ме оплювате – така се създава двупосочна комуникация…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s