Думи

В тази секция ще се опитам да вкарам някои сложни думички във своя речник. Реших да го направя публично, за да може и вие да се правите на учени :))) Информацията съм я взаимствал от най-различни места, тъй като мисля сам няма да мога да обясня толкова добре понятията. Често използвани са понятия от философията и литературата.

Апотеозмн. апотеози. 1. В античността – обред за обожествяване на лица или предмети. 2. Прен. Възвеличаване, прослава на лица, събития, предмети.

Аскетизъм – Аскетизъм се нарича начин на живот, характеризиращ се с лишения, пълно отричане на материални удоволствия, и отшелничество. В мнозинството си аскетите смятат, че това представлява добродетелен живот, който им носи духовни сили. Те вярват, че пречистването на тялото води до пречистване на душата, което съответно според тях спомага за установяването на вътрешен мир или на по-дълбока връзка с божественото начало. Аскетичен живот може да се води под формата на усмиряване, ритуали или отрицание на плътските удоволствия. Аскетите твърдят за себе си обаче, че самоналожените ограничения им доставят по-голяма свобода в различни житейски области, като например увеличена яснота на мисленето и способността да не се поддават на вредни изкушения.

Антиномия(от старогръцки – αντι и νoμoς – против, срещу, преди; и закон; буквално – „противозаконие”, „противопоставяне на два закона”) е термин, възприет от различни науки за обозначаването на някакво противоречие, било на фундаментално, било на конкретно ниво. При това противорачащите си гледни точки са еднакво доказуеми по логичен път.

Бурлеска – литературно, драматично или музикално произведение, което се стреми да предизвика смях като окарикатурява стила (формата) или духа на по-сериозни творби, или като проявява абсурдистко отношение към субектите си. Думата произлиза от италианската дума burlesco, която произлиза от италианската burla със значение шега, присмех, или подигравка.

Идиосинкразия (от гръцки ιδιοσυνκρασία, букв. „собствен“ + „смесване“) в най-общ смисъл е характерната за даден човек смесица от привързаности и отвращения, с които откликва на околната среда (срв. темперамент).

Климаксвъпреки честото асоцииране на тази дума с климактериума (начало на менопаузата), то истинското  и основното значение(думата е английска) на тази дума е пик, на върха на, апогей, зенит. Странно, че не успях да намеря кадърно обяснение в 10 речника освен на медицинско-сексуална тематика, което си е жалка история.

Парекселансдумата е с френски произход и означава предимно, в съществена част, най-вече, в пълния смисъл на думата. Може да се използва и като дума означаваща по-голяма част от нещо цяло.

Солипсизъм – (от латински: „солус“ – един, „ипсе“- аз сам) e философско гледище, според което съществувам само аз или само моето съзнание, а целият останал свят, включително и всички хора фактически не съществуват, а са създадени от моето съзнание и въображение.


  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s